Vaikuttamisen opas kertoo ihmisistä päättäjinä ja päätäntävallattomina

25.3.2021 Pilvi Kallio-Meriläinen, osallisuuden erityisasiantuntija, Järvenpään kaupunki
Pilvi Kallio-Meriläinen. Omakuva.

Helppolukuista on työlästä tehdä. Se huomattiin Järvenpään kaupungin demokratiakokeilussa Toimi politiikan näyttämöllä. Itse asiassa koko hanke oli työläs, mikä teki siitä myös erityisen rakkaan.

Demokratia = Kansanvalta. Demokratiassa kansalla on oikeus käyttää poliittista valtaa ja vaikuttaa yhteisiin asioihin. Suomalaiset valitsevat äänestämällä keskuudestaan ihmiset päättämään yhteisistä asioista. Tällaista mallia kutsutaan edustukselliseksi demokratiaksi.

Yllä on selkomukautettu selitys sanalle, jota me kantasuomalaiset monet hengitämme itsestään selvänä osana olemistamme.  Ja miten käy itsestäänselvyyksille? Ne saatetaan helposti unohtaa, ne voivat polkeutua arjen kiireisiin, ne unohtuvat mikäli kallisarvoista asiaa ei hoideta. Mutta ei demokratiaa saa unohtaa, päinvastoin!

Toimintaa politiikan näyttämölle

Toimi politiikan näyttämöllä oli rohkea kokeilu, jonka ideana oli yksinkertaisesti matkia ja samaistua oikeaan päättäjään. Tarkoitus oli oppia tekemällä niiden kanssa, jotka eivät yleensä osallistu yhteiseen sopimiseen, arvokeskusteluun ja äänestykseen – politiikkaan siis.

Ensisijaiseksi ryhmäksi tässä Sitran rahoittamassa Demokratiakokeilut 2020 -osahankkeessa valikoituivat Järvenpäässä ja Keski-Uudellamaalla asuvat maahanmuuttajat. Toki ei-osallistuvia löytyy muistakin väestöryhmistä, ja toki hankkeessa kokeillut sisällöt, valtuustosimulaatio iltakouluineen, on sovellettavissa muihinkin ryhmiin.

Oppaassa seikkailevat hahmot ovat osallistujiamme

Kun olimme rämpineet tuulessa ja tuiskussa rekrytoimassa vieraskielisiä ihmisiä, kun innostuimme niin valtuutetut kuin osallistujat iltakouluissa, pääsimme tekemään paikallishistoriaa valtuustosimulaatiossa. Kuntademokratia tuli eläväksi.

Vuoden 2021 vaihteessa oli aika hahmottaa kokeilua niille, jotka eivät vielä päässeet tästä demokratiaherkusta osalliseksi. Opas aiheesta olisi hyvä, tuumittiin jo hankehakemuksessakin. Oppaan tekemiseen valjastettiin projektiryhmän lisäksi selkokielen keskus ja graafikko. Mukaan pyydettiin myös poliittiseen päätöksentekoon eläytyneet, ja neljä maahanmuuttajaa tai maahanmuuttajataustaista sekä yksi valtuutettu osallistuivatkin pohdintoihin, joiden pohjalta opasta on kirjoitettu.

Projektitutkija Meeri Tiensuu ja graafikko Johanna Korpela ovat juuri saaneet oppaaseen korjausehdotukset Cultura-säätiön stadiagenteilta. Vieraskielisen lukijan lähiluku oppaasta oli todella valaisevaa meille.

Tunteet kuuluvat kuntapolitiikkaan

Aluksi vaikuttamisen oppaasta piti tulla kokoushallinnan selkokielinen versio, mutta pian tämä idea hylättiin kuivakkaana. Opas kirjoitettiin politiikan näyttämön toiminnan kuvakseksi: kokeneen valtuutettu Marian, uuden valtuutettu Alin ja kuntapolitiikan näyttämön ulkopuolisen, Danielin, hahmojen kautta eteneväksi kertomukseksi eräästä päätösaiheesta.

Mielestäni tarinalla on onnellinen loppu, vaikka tässä sadussa asiat eivät ole mustavalkoisia, eikä kukaan ei ole pahis. Oppaaseen tuotiin kuntademokratiaankin kuuluva inhimillinen puoli. Vaikka kaikki ajattelevat edistävänsä yhteistä hyvää, niin asioista sopiminen demokratiassa voi aiheuttaa tunteita: turhautumista, iloa, toivoa, pettymystä.

Ehkä äänelläni sittenkin on merkitystä

On hienoa, jos oppaalla on vaikutusta. Jos sitä lukiessa vieraskieliselle tai politiikan näyttämön ulkopuoliselle herää kiinnostus. Ehkä aie. Ehkä aie konkretisoituu aloitteeksi tai konkreettiseksi askeleeksi kohti kuntapoliittista toimintaa. Osallistujien pohdinta äänestämisen merkityksestä tai merkityksettömyydestä kantautui sekin oppaaseen saakka. Lisäksi oppaassa on sanasto, josta alussa maistiainen. Liekö ensimmäinen kuntapolitiikan selkomukautettu sanasto?

Mutta ilman saattajaa tämä opas ei todennäköisesti löydä oikeaan osoitteeseen. Ole sinä siis välittäjä, ja vie viestiä. Tilaa opas käyttöösi tai edelleen jaettavaksi!

Oppaan verkkoversio: issuu.com/vaikuttamisenopas/docs/vaikuttamisenopas

Opastilaukset: pilvi.kallio-merilainen(at)jarvenpaa.fi

Täältä voit tutustua hankkeeseemme ja sen tuloksiin, ja jatkosuosituksiin maahanmuuttajan ja vieraskielisen osallisuuden vahvistamiseksi päätöksenteossa. Vastaan mielelläni kysymyksiin myös.

Pilvi Kallio-Meriläinen

osallisuuden erityisasiantuntija

Järvenpään kaupunki

p. 040 315 3737

Henkilökohtaista pohdintaa oppaan sivuilla.