Savolaisten Amerikasta tuli kotini

19.1.2023 Hannu Marttila, Kotka-seuran puheenjohtaja ja Kotiseutuliiton valtuuston jäsen
Hannu Marttila ja Luka. Kuva: Ulla-Maija Sievinen.

Touko–kesäkuun vaihteessa 1982 minut vihittiin papiksi Mikkelin tuomiokirkossa, ja sain ensimmäisen virkamääräyksen Kotkan seurakuntaan. Kotka – ja samalla Kaakkois-Suomi – oli minulle melko tuntematon. Pari kertaa olin käväissyt siellä opiskelukavereideni kanssa. Savolaisena maalaispoikana ajattelin käyväni kaupungissa kääntymässä ja suuntaavani sitten jonnekin maaseudulle töihin. Toisin kävi. Ja nyt eläkkeelle jäätyäni huomaan olevani edelleen Kotkassa.

Savolainen maalaispojan sielu on säilynyt ja yhteys kotiseutuun Mäntyharjulle, mutta Kymenlaaksosta ja Kotkasta on löytynyt koti. ”Mäntyharjun pojat lähti reissulle,” niin kuin laulussa sanotaan.

Tuntui että kuulun joukkoon

Ensimmäisen kesänä menin syntymäpäiväkäynnille erääseen kotiin, ja syntymäpäiväsankari totesi minut nähdessään; ”Sieltähän tulee Pöysän Sulon poika. Tervetuloa tänne ”savolaisten Amerikkaan.” Jotenkin tuntui, että kuulun tähän joukkoon. Ihmisten kohtaaminen on tuonut elämään rikkautta ja elämän makua.

Kotka on savolaisten Amerikka. Tänne tultiin töihin norjalaisten sahoille ja satamaan, Gutzetille ja tehtaisiin. Jotkut lähtivät laivoille, mutta osa jäi tänne.

Nykyään Kotka tunnetaan myös puistojen kaupunkina. En ole ainut, joka tahtoo kulkea kauneuden keskellä vaikkapa Sapokassa ja Katariinan meripuistossa. Uskon, että hyvin hoidetut puistot vaikuttavat myös ihmisten mielenterveyteen. Tuntematonkin pysähtyy helposti juttelemaan.

Muistoja valokuvien avulla

Tämän vuoden alusta olen saanut toimia Kotka-seuran puheenjohtajana. Kotiseutuseuramme on perustettu jo vuonna 1960. Se on kotkalaisen identiteetin ja kulttuurin edustaja, joka pitää esillä kotkalaista historiaa, kulttuuria ja kotkalaisia henkilöitä.

Olemme järjestäneet jo useiden vuosien ajan valokuvailtoja kirjaston auditoriossa, joka on täyttynyt yleisöstä. Olemme katselleet vanhoja kuvia, ja ihmiset ovat saaneet kertoa omia muistojaan taloista, joissa ovat asuneet tai joiden pihoilla ovat leikkineet. Joskus on jouduttu pohtimaan kovasti, mistä valokuva on otettu. Yleensä aina joku tietää. Kuvat olemme saaneet käyttöömme kotkalaiselta Salosen Valokuvaamolta. Yhteinen muisteleminen on rikkautta ja hyvin yhteisöllistä.

Haluamme samalla olla rakentamassa tulevaisuutta. Nyt iloitsemme, että saamme olla mukana rakentamassa ensi syksyn Valtakunnallisia kotiseutupäiviä. Tervetuloa siis ensi syksynä Kotkaan!

Lue lisää Kotkan Kotiseutupäivistä: www.kotka.fi/valtakunnalliset-kotiseutupaivat

Juttu on julkaistu alunperin Kotiseutupostin 4/2022 Omakulma-palstalla. Kotiseutupostit ovat vuoden 2012 numeroista lähtien luettavissa sähköisessä muodossa osoitteessa www.kotiseutuposti.fi