Rasismiako – ei suinkaan!

22.3.2023 Janne Vilkuna, Kotiseutuliiton puheenjohtaja

 

Janne Vilkuna.
Janne Vilkuna. Kuva: Tarja Pääjoki.

Viime vuonna Rovaniemellä pidettyjen valtakunnallisten kotiseutupäivien teema oli juuret ja kotiseutuidentiteetti, mikä kiteytettiin saamen ja suomen kysymyksin “Gos don leat eret?” – ”Mistä sie olet pois?” Eli mistä olet kotoisin? Tiistaina 21. maaliskuuta saatiin Rasismi-viikon alkajaisiksi kuulla televisiokeskustelussa, että kysymys ”Mistä olet kotoisin” on rasismia! Toivottavasti eivät miettineet aivan loppuun tuon todetessaan.

Kielessämme on hieno sana: vieras. Sillä on mainio kaksoismerkitys. Ensiksi outo, erilainen ja tuntematon ja toiseksi (kylään tullut) vieras, jolle osoitetaan vieraanvaraisuutta. Vieraan kohtaamiseen sisältyy kohtelias kysymys, joka on kysytty maailman sivu eri kielillä ja eri kulttuureissa: Mistä vieras on kotoisin? Kysymyksen myötä vastaajalle avautuu mahdollisuus esittäytyä ja keskustella tarvittaessa kysyjän kanssa laajemminkin omasta paikkakunnastaan, maastaan ja kulttuuristaan. Jos kysymystä ei olisi esitetty, kulttuurien välinen vuorovaikutus olisi jäänyt huomattavasti heikommaksi.

Olen vastannut kysymykseen maailmalla ja kotimaassa lukemattomia kertoja ja aina kokematta kysyjää rasistiksi. Nyt edellä mainitut keskustelijat näkevät tämän luonnollisen kysymyksen rasistisena. Jos heidän mielipiteensä yleistyy, turmeltuu tämäkin kaunis tapa – ainakin Suomessa.

Suon mieluusti, että tavatessamme esimerkiksi kotiseutupäivillä ennestään vieraan ihmisen, edellä mainittu kysymys esitetään molemmin puolin ja kenenkään loukkaantumatta. Se on avartavaa kohteliaisuutta eikä mitään muuta.

Janne Vilkuna