Paikallinen historia kiinnostaa lapsia

9.2.2024 Andreas Koivisto, arkeologi, Kotiseutuliiton valtuuston asiantuntijajäsen
Andreas Koivisto Helsingassa. Kuva: Olli Leino.

Tikkurilan kupeessa sijaitsevilla Hakkilan kivisillalla ja Stenkullanmäellä voi nähdä Vantaan historian vuosituhannet. Sillan ympärillä on sijainnut yksi Suomen laajimmista tunnetuista kivikautisista asuinpaikoista, ja itse silta on osa keskiaikaista Suurta Rantatietä, joka yhdisti Turun ja Viipurin linnat toisiinsa. Lisäksi sillan kupeessa on sijainnut ainakin 1700-luvun alussa kestikievari, joka kestitsi tiellä kulkeneita väsyneitä matkaajia.

Stenkullanmäelle voi kiivetä rauhoittumaan ja katselemaan maisemia. Myös kivisillalle voi kuka tahansa pysähtyä miettimään menneitä. Näillä paikoilla voi havainnoida, kuinka elämä on muuttunut vuosituhansien varrella. Paikat ovat hyvin kerroksellisia ja merkittäviä sekä itselleni että Vantaalle.

Muistoja 5000 vuoden takaa

Olen syntynyt heti sillan länsipuolella olevissa kerrostaloissa ja asunut suuren osan elämästäni aivan lähialueella. Pienenä olin paljon isovanhempieni luona hoidossa sillan ja mäen välissä sijaitsevassa Stenkullan talossa. Viereisestä pellosta vaari löysi myös keinon saada minut pois jaloistaan pyörimästä. Hän lähetti minut pellolle etsimään kivikautisia ruukunsirpaleita ja piikiven kappaleita. Isovanhempieni talo sijaitsi siis suoraan monta tuhatta vuotta vanhan kivikautisen asumuksen päällä!

Pellolla viihdyin hyvin, etenkin kyntöjen jälkeen, kun maa oli käännetty ja toi uusia löytöjä esille. Minulla meni kylmät väreet, kun kerran havaitsin yhdessä ruukunpalasessa kivikautisen ihmisen noin 5000 vuotta vanhan sormenjäljen. Pienenä löytämäni ruukunpalat tekivät minuun niin vahvan vaikutuksen, että rupesin opiskelemaan alaa ja valmistuinkin lopulta arkeologiksi.

Näyttely kotinurkkieni historiasta avoinna 2024 helmikuun loppuu saakka

Minulle on ollut aina tärkeää saada jakaa tietoa. Olen jo pitkään kiertänyt vantaalaiskouluja kertomassa seudun historiasta. Olen huomannut, että paikallinen historia kiinnostaa koululaisia ja ihmisiä yleensäkin paljon. Samalla on tullut esille, että tietoa on huonosti saatavilla. Kaikki tämä on innoittanut minua kirjoittamaan, ja olen juuri saanut valmiiksi omista kotinurkistani kertovan kaksikielisen lastenkirjan, Ikikallion tarinoita – Urbergets berättelser. Kirjasta tehtiin Vantaan kaupunginmuseoon näyttely, joka on auki helmikuun 2024 loppuun saakka.

Kirjassa ja näyttelyssä kertojana on Stenkullanmäki, eli Ikikallio, joka on nähnyt kaiken ympäristössään vuosituhansien aikana tapahtuneen. Toivon että kirjaa lukiessa saa edes osan samasta kokemuksesta, jonka minä sain pienenä ruukunpalasen löytämisestä.