#Kotiseuturakkaus – Nuorista kotiseututyön somelähettiläiksi?
Syksyllä sain idean: halusin luoda podcastin, jossa puhuttaisiin maaseudusta nuorten näkökulmasta. Podcastissa vierailemassa olisi oman kotiseutuni nuoria. No, elämän hektisyys yllätti ja projekti jäi tauolle, mutta omalta tuntuva tekeminen tuntui silti löytyneen. Kotiseuturakkauden julistamisen ei tarvitsekaan olla puisevaa pönötystä, vaan siitä voi tehdä omannäköisensä!
Kotiseutu on turvapaikka, tuttu ja turvallinen satama, johon voi aina palata. Nuorena elämä ja varsinkin tulevaisuus ovat epävarmoja ja hektisiä. Niinpä on valtavan lohduttavaa tietää, että kotiseutu on jotain pysyvää. Siksi kotiseudun vaaliminen tuntuu minulle tärkeältä. Kotiseututyö antaa myös kuuluvuuden tunnetta: olen osa jotain enkä sittenkään ihan yksin tässä maailmassa.
Käsitys kotiseudusta muuttuu
Maailma digitalisoituu ja sen myötä myös kotiseututyö. Myös käsityksemme kotiseudusta mullistuu.
Digiaika luo monta uutta mahdollisuutta kotiseututyölle. Nuorille internet ja sosiaalinen media ovat jo merkittävä osa kotiseutukokemusta. Lisäksi monet nuorista ovat multimediaosaajia, jotka luovivat vaivatta niin Tiktokissa kuin Facebookissa.
Meillä nuorilla on ikään kuin kotikenttäetu: onkin luontevaa, että erityisesti nuoret ovat mukana luomassa uusia tapoja ilmentää kotiseuturakkautta, vaikkapa sosiaalisen median avulla.
Opiskelija pallottelee kahdella kotiseudulla
Opiskelen ja asun Tampereella, mutta kotiseutuni on pysynyt Pohjois-Satakunnassa. Samankaltainen tilanne on varmasti tuhansilla muillakin nuorilla. Joillakin opiskelupaikasta voi myös muodostua toinen kotiseutu.
Monipaikkaisuus on ihanaa, mutta aiheuttaa myös kipuilua: kotiseutujen välissä pallottelu voi olla hankalaa.
Onkin positiivista, että digitalisoituva viestintä helpottaa kotiseututyön tekemistä paikasta riippumatta sekä tuo kotiseudun lähemmäksi nuoria.
Tiktok-kampanjoilla nuoria mukaan
Nuoria kannattaisikin houkutella mukaan kotiseututoimintaan erilaisin viestintään liittyvin kampanjoin ja projektein: Tiktok-videoiden tekeminen kotiseudun maisemista, livelähetysten järjestäminen Instagramissa kotiseututurinoita varten tai vaikkapa blogin kirjoittaminen kotiseudun parhaista piirteistä voivat olla mitä mieluisimpaa tekemistä.
Nuorissa ja netissä on potentiaalia vaikka kuinka innovatiiviseen kotiseututyöhön. Esimerkiksi Instagramissa käyttäjällä @saimaa_lovee nuoret Saimaalta järjestävät muun muassa Bisselivejä, joissa he testaavat alueella tuotettuja alkoholijuomia, ja tekevät podcastia.
Tämäkin on kuitenkin vain yksi esimerkki sosiaalisen median mahdollisuuksista: tekemisestä saa tosiaan aivan omannäköistä, mikä sopii nuorille enemmän kuin hyvin.
Venla Haapaniemi on 18-vuotias Tampereella opiskeleva jämijärveläinen, joka on mukana Jämijärvi-Seuran toiminnassa nuorisoteatterin myötä.
Juttu on julkastu aiemmin Kotiseutupostissa 2/2021 Lue lehti maksutta netissä: www.kotiseutuposti.fi