Kotiseutuni moninaistuu – ja samalla kulttuuriperintövaranto laajenee

28.11.2024 FT Marja Laine, toiminnanjohtaja, Kulttuuri- ja uskontofoorumi Fokus
Marja Laine, Kulttuuri- ja uskontofoorumi Fokuksen toiminnanjohtaja, Haagassa. Taustalla tyypillinen keltainen 50-luvun kerrostalo.
Marja Laine taustallaan Haagan kaunista 50-luvun rakennusperintöä ja kädessään Fokuksen juhlakaruselli. Karusellia käytetään dialogitaitojen harjoittamiseen. Se toimii hyvin niin pienille lapsille kuin vanhuksille. Kuva: Suvi Sievilä.

Kotiseutumme moninaistuvat ja kulttuuriperintövarantomme laajenevat erilaisten katsomusten tullessa osaksi arkeamme ja juhlaamme. Millainen rooli kotiseututyön aktiiveilla voi olla katsomuksellisesti moninaistuvassa Suomessa?

Kulttuuri- ja uskontofoorumi Fokus muutti Kotiseutuliiton toimistoon syksyllä 2024. Kotiseutuliiton toiminta ja sen tekemä työ suomalaisen kulttuuriperinnön vaalijana sopii hyvin yhteen Fokuksen toiminnan tavoitteiden ja arvojen kanssa. Fokus on valtakunnallinen katsomusdialogin asiantuntija ja tavoitteenamme on ehkäistä yhteiskunnallista polarisaatiota. Tämän tavoitteen toteutuminen vaatii mahdollisuutta osallisuuden tunteeseen omasta kotiseudusta.

Suomen uskonnollinen ja katsomuksellinen kenttä on moninaistunut voimakkaasti. 2000-luvun vaihteessa Suomessa toimi noin 50 rekisteröityä uskonnollista yhdyskuntaa, mutta 2020-luvulle tultaessa määrä oli kasvanut kolminkertaiseksi. Kyse ei ole vain maahanmuutosta vaan yhä lisääntyvästä katsomuksellisesta moninaisuudesta. Tutkija Kimmo Ketolan mukaan kaikki valtavirran uskonnoista etääntyneet eivät kuitenkaan määritä itseään uskonnottomiksi, vaan etsijöiksi tai henkisiksi. Kyselystä riippuen tähän joukkoon kuuluu noin viidesosa tai neljäsosa väestöstä.

Tuntevatko kaikki itsensä tervetulleiksi kotiseututoimintaan?

Tämä tarkoittaa, että myös kotiseutumme moninaistuvat ja tätä kautta kotiseututyön mahdollisuudet saada uusia aktiiveja mukaan näistä ryhmistä kasvavat. Kokevatko kaikki taustasta riippumatta itsensä tervetulleiksi kotiseututoimintaan? Meidän tulisi mahdollistaa uusien toimijoiden mukaantulo muokkaamalla toimintatapojamme ja ennen kaikkea mahdollistaa uusien ryhmien tasavertainen osallisuus toiminnassa ja päätöksenteossa.

Sen lisäksi, että yhteiskuntamme moninaistuu, moninaistuvat myös kohtaamisen haasteet. Näitä kohtaamisen haasteita pohdimme Fokuksessa mm. helmikuisen YK:n yhteisymmärrysviikon aikana sekä tuottamalla maksuttomia tapahtumia ja materiaaleja dialogin tueksi.

Vaikuttava kotiseututyö tarvitsee meitä kaikkia. Aktiivinen ja tavoitteellinen tilan mahdollistaminen moninaisten perinteiden näkyvyydelle kotiseututyössä nostaa esiin ja antaa arvoa erilaisten kulttuuri- ja katsomustaustan omaaville. Millaisia uusia osallisuutta vahvistavia tapoja meillä on vielä löytämättä? Esimerkiksi juhlat ovat Suomessa tärkeä tapa välittää kulttuuriperintöä ja tuoda esille alueellista omaleimaisuutta vaikkapa eri alueiden virpomispeerinteiden eroavaisuuksien kautta.

Juhlat elämässäni -muistitietokeruu käynnissä

Kuinka oman kotiseutusi juhlaperinteet ovat moninaistuneet lähivuosien ja vuosikymmenten aikana? Juhlaperinteiden vaaliminen on tapa luoda yhteisöllisyyttä. Tilan antaminen erilaisille juhlaperinteille puolestaan saa yhä useamman meistä kiinnittymään uuteen tai jo tutuksi käyneeseen kotiseutuumme. Fokus toteuttaa yhdessä Helsingin yliopiston ja Suomalaisen Kirjallisuuden seuran kanssa Juhlat elämässäni -muistitietokeruun. Osallistu 31. tammikuuta mennessä ja nosta oma perinteesi kansallisen kulttuuriperintövarannon kartalle:

www.finlit.fi/arkisto/vastaa-muistitietokeruisiin/juhlat-elamassani

Lisätietoa katsomusten kohtaamisesta löydät verkkosivuiltamme

katsomusdialogi.fi

yhteisymmarrysviikko.fi