Katso maailmaa mettäläisen silmin

20.8.2021 Olen Olga Oinas-Panuma, opiskelija, toimittaja ja akateeminen mettäläinen
Olga Oinas-Panuma, jokimaisema, Panuma.
Olga Oinas-Panuman rakas maisema. Kuva: Siiri Oinas-Panuma.

 Ihmiset ovat usein keskusteluissa yllättyneitä siitä, että minä olen poroperheestä syrjäseudulta ja minä olen yllättynyt siitä, että muut pitävät sitä erikoisena.

”Kyllä kaikki nuoret oikeasti haluavat pois syrjäkyliltä”, ”Opiskelujen jälkeen haluan mahdollisimman kauas Pudasjärveltä”, “Miten voit olla noin fiksu, vaikka olet maalta?”, ”Voisin seurustella sun kanssa, jos asuisit lähempänä Oulua”. Olen kuullut nämä kaikki toteamukset omin korvin.

Kun vielä yliopistossakin sain järkyttyneitä kommentteja kotiseudustani, ajattelin, että nyt kyllä tietämättömät huhuilevat tietämättä mistä huhuilevat.

Tein elämästäni julkista, jotta tulevien sukupolvien ei tarvitsisi vastata alun kaltaisiin kysymyksiin. Ensin avasin Instagramini julkiseksi ja sitten aloin tehdä videoita YouTubeen Olgamaria-kanavalleni. Haluan näyttää esimerkilläni mitä on kotiseutuylpeys – kenenkään ei pitäisi hävetä kotikontujaan.

Monipaikkainen opiskelija, toimittaja ja poronhoitaja

Esittelen itseni usein näin: Olen Olga Oinas-Panuma, 21-vuotias opiskelija, toimittaja ja akateeminen mettäläinen, joka elää monipaikkaista arkea Pudasjärven, Oulun ja Rovaniemen välillä. Olen kasvanut aikuiseksi noin 40 asukkaan kylällä Panumalla, Pudasjärvellä. Kotikyläni on minulle rakkain paikka maailmassa. Jostain syystä monelle kaltaiseni otus on kiinnostava kokonaisuus.

Voisi sanoa, että olen epätyypillinen nuori. Stereotyyppisen opiskelijan lailla minäkin tykkään juhlia ja nähdä ystäviä, mutta vietän silti suurimman osan vapaa-ajastani synnyinseuduillani porojani ja lampaitani hoitamassa. Eläimet ja luonto rytmittävät vuoteni kokonaan.

Sosiaalisessa mediassa olen halunnut kääntää epätyypillisyyteni vahvuudeksi ja näyttää ihmisille, että näinkin voi elää. Ja se on minun oma valintani.

Ennakkoluulojen murtaminen tavoitteena – ja parempi maailma

Somessa haluan tuottaa valtavirrasta poikkeavaa sisältöä. Haluan kertoa, millaista monipaikkainen arki on ja millaista on elää luonnossa ja luonnosta. Näytän arkeani aidosti, rehellisesti ja kaunistelematta. Välillä eläinten kanssa on kommelluksia ja rapa roiskuu, mutta enemmän on kuitenkin onnellisia hetkiä ja auringonpaistetta.

Elämän jakaminen ihmisille on minulle luonnollista. Olen aina nauttinut itselleni tärkeiden asioiden edistämisestä. Haluan lisätä somellani tietoisuutta erityisesti kahdesta sydämenasiastani: porotaloudesta ja monipaikkaisuudesta.

Olen saanut yllättävän paljon positiivista kommenttia ja uusia tuttavuuksia sosiaalisessa mediassa. Tuottamani sisältö somemaailmassa on kooltaan vain pieru saharassa. Ajattelen silti, että jos saan sisällölläni murrettua edes jonkun ihmisen ennakkoluuloja, jonkun haaveilemaan juurille palaamisesta tai jollekin lisää tietoa lammas- ja porotaloudesta, niin olen onnistunut työssäni kohti parempaa maailmaa.

Youtube on @olgamaria

Instagram on @olgamariaop   www.instagram.com/olgamariaop

PS. Juttu on julkaistu jo Kotiseutupostissa 2/2021, mutta niin on kirjoitus mainio, että otimme sen mukaan myös blogiimme.