Ihmiset tekevät kodin

30.5.2022  Johanna Ikävalko, Rovaniemen Kotiseutupäivien suojelija, Lapin yliopiston Arktisen keskuksen johtaja
Johanna Ikävalko.
Johanna Ikävalko. Kuva: Santeri Happonen.

Hämmennyn aina kun minulta kysytään: ”Mistä olet kotoisin?” Mitä siihen vastaa ihminen, joka tuntee, ettei juuria ole millään paikkakunnalla? Tai sellainen, joka tuntee olevansa kotonaan oikeastaan kaikkialla? Itse voisin vastata, ”Kaikkialta, enkä mistään”, mutta se ei ole oikein kysyjää kohtaan – eikä edes totta. Sukujuureni ja luonteeni ovat vahvasti rajantakaisessa Karjalassa, Antreassa. Siellä, Viipurin talousalueella oli aikanaan kaksikin Ikävalkolan kylää, nyt ei enää kumpaakaan. Minä olenkin pois sieltä, missä minulle rakkaimmat ihmiseni ovat.

Rovaniemi on kautta aikain ollut risteyspaikka. Täällä Ounas- ja Kemijoki kohtaavat toisensa, ja niin tekevät myös ihmiset. Myös minä löysin risteys- ja pysähdyspaikkani täältä keväällä 2021. Rovaniemi on luonnon läheisyyttä sekä portti ainutlaatuiseen Lappiin ja sen tuhansiin taianomaisiin tarinoihin.

Vielä 1980-90-luvulla Rovaniemi oli minulle vain kulkureitti rautatieasemalta Särestöniemeen. Silloin en tiennyt, että myös Rovaniemellä on omat, tosin harmillisen huonosti tunnetut historialliset tarinansa, joihin kaupungin matkailumarkkinoinnin maskotiksi muodostunut Joulupukki ei juuri liity. Toivoisin Rovaniemen nykyistä vahvempaa profiloimista juuri seudun omien tarinoiden ja historioiden, täällä asuneiden ja ristenneiden ihmisten kautta.

Ihmiset tekevät kotipaikan. Siksi kysymykseen ”Mistä sie olet pois?” onkin hyvä esittää jatkokysymys ”Mitä toit tullessasi?”. Rovaniemelle asettuminen on ollut minulle helppoa, koska tänne ovat ihmiset tuoneet tullessaan minulle tärkeitä arvoja: aitoa ja kestävää luontosuhdetta, välitöntä ja ennakkoluulotonta suhtautumista uuteen. Tähän joukkoon lasken myös työnantajani, Lapin yliopiston Arktisen keskuksen. Saan työskennellä johtajana unelmieni työpaikassa, joka toimii tiiviissä yhteistyössä paikallisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti ja tukee sitä, mitä toin tänne tullessani. Uskon, että tuomisinani voin mm. edistää alueen kestävää kehitystä, lisätä seudun tunnettuutta juuri sen omien tarinoiden kautta – ja olla yksi meistä, rovaniemeläisistä. Kaupungille ja koko Lapille toivon avaraa ajattelua ja kansainvälistä mieltä.

Sillä tavoin kotiseutu pysyy vahvana myös kauas tulevaisuuteen.