Arkimaisemia palkittu maisemapäivän valokuvakilpailussa

1.11.2019 Uutinen

Kansainvälisen maisemapäivän kunniaksi järjestetyn valokuvakilpailun parhaat kuvat on valittu. Sunnuntaina 20. lokakuuta vietetyn maisemapäivän ja sen myötä myös kilpailun teemana oli vesi ja arkimaisema. Kilpailun kuvissa havainnoitiin veden roolia maisemassa kekseliäästi ja monipuolisesti.

#arkimaisema-kilpailu oli ympäristöministeriön ja Suomen ympäristökeskuksen järjestämä. Tuomaristossa olivat myös Suomen Kotiseutuliiton ja Maa- ja Kotitalousnaisten edustajat. Erityiskiitos kaikille Kotiseutuliiton jäsenille upeista kuvista, joita kisaan lähetitte! Osa niistä on nähtävillä Kotiseutuliiton Instagram-tilillä.

Tuomaristo korosti valinnassaan arkimaisemaa ja siihen liittyviä ihmisläheisiä havaintoja. Kaikissa palkituissa kuvissa myös vesi eri olomuodoissaan näyttäytyy voimakkaan elämyksellisenä elementtinä, olipa sitten kysymys ikkunan pisaroista, lähimaisemaa heijastavista lätäköistä tai horisonttiin ulottuvasta ulapasta. Kilpailuun lähetettiin kuvia sekä kulttuuri- että luonnonmaisemista.

Kaikki kilpailikuvat julkaistiin Instagramissa. Voittajat ja tuomariston luonnehdinnat kuvista:

  • @mantaharma, Tanja Härmä, vangitsi tuomariston mukaan kuvassaan hienosti lätäköstä heijastuvan arkisen maiseman.
  • @ollirosti, Olli Rostin kuvassa yhdistyvät moderni (arkkitehtuuri) ja iäinen (vesielementti), houkuttaen iltakävelylle arkimaisemaan. Tuomaristo kehuu kuvan valonkäyttöä ja sommittelua on taitavaksi.
  • @tanjamh:n kuvassa on urbaania sykettä sateisessa Helsingissä. Vesi ja sade nähdään esteettisenä elementtinä.
  • @_hrt747_, Hertta Erkkilän kuva saa tuomaristolta kiitosta yllättävästä ja mielenkiintoisesta kuvakulmasta.

Voittajakuvista kaksi palkittiin valokuvaaja I. K. Inhan jäljille johdattavalla, Veikko Neuvosen ja Tuomo-Juhani Vuorenmaan toimittamalla kirjalla I. K. Inha toiveiden mailla ja kaksi Ritva Kovalaisen Kiero ja villiintynyt -valokuvakirjalla.Arkimaisemia kuvattiin ahkerasti maisemapäivänä

Kilpailuun osallistuttiin kansainvälisen maisemapäivän 20.10. aikana Instagramissa yli tuhannella kuvalla. Tuomaristo kuvaili voittajien valitsemista haastavaksi, sillä palkitsemisen arvoisia kuvia olisi ollut paljon enemmänkin.

Maisemapäivän valokuvakilpailua edelsi syyskuussa alkanut valokuvakampanja, jossa kannustettiin kuvaamaan veden roolia arjen maisemissa ja jakamaan kuvat #arkimaisema-tunnisteella Instagramissa. Kampanja selvästi innosti maisemien kuvaamiseen, koko kampanjan aikana #arkimaisema-tunnisteelle kertyi yli 3000 kuvaa.

Maisemapäivällä halutaan kiinnittää huomiota siihen, että maisemat ovat osa kaikkien kulttuuriperintöä, identiteettiä, hyvinvointia ja elinympäristön laatua. Vesi ja arkimaisema -teemalla haluttiin korostaa tänä vuonna erityisesti veden merkitystä maisemassa. Valokuvakilpailun lisäksi maisemapäivän kunniaksi järjestettiin myös ohjattuja maisemakävelyjä Uudeltamaalta Lappiin.

Kansainvälisen maisemapäivän taustalla Eurooppalainen maisemayleissopimus

Kansainvälistä maisemapäivää vietetään vuosittain Euroopan neuvoston aloitteesta. Tänä vuonna kansainvälistä maisemapäivää vietettiin kolmatta kertaa. Päivää vietetään kaikissa Eurooppalaiseen maisemayleissopimukseen kuuluvissa maissa. Sopimukseen kuuluu Suomen lisäksi 38 maata.

Suomessa maisemapäivän järjestivät ympäristöministeriö ja Suomen ympäristökeskus. Mukana olivat myös Suomen Kotiseutuliitto sekä Maa- ja kotitalousnaisten Keskus. Kansainvälinen maisemapäivä on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa.

Lisätietoja:
Tutkija Annika Uddström, Suomen ympäristökeskus, p. 0295 251 715, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
Ympäristöneuvos Tapio Heikkilä, ympäristöministeriö, p. 0295 250 166, etunimi.sukunimi@ym.fi
Järjestöpäällikkö Liisa Lohtander, Suomen Kotiseutuliitto, etunimi.sukunimi@kotiseutuliitto.fi