Viihdettä, taidetta ja lähiympäristöä – nuorten oma maailma näkyy Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailun töissä

28.5.2019 Tiedote
Kymmenen Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailussa palkittua työtä.

Toista kertaa koko Euroopan laajuisena järjestetyssä Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailussa lapset ja nuoret kertoivat omia tarinoitaan viihteestä ja taiteesta. Suomen osakilpailussa tuomaristo valitsi viisi parasta työtä sekä alle 12-vuotiaiden että 12-18 -vuotiaiden kilpailusarjassa. Näiden kymmenen kilpailutyön tekijät ovat Iistä, Kauhajoelta, Lahdesta, Paimiosta, Paraisilta, Porista ja Tammelasta.

Kulttuuriympäristön tekijät on osa eurooppalaista European Heritage Makers Week -kokonaisuutta. Suomen kilpailun 12-18 -vuotiaiden sarjan viisi palkittua työtä lähetetään finaaliin, kisaamaan koko European Heritage Makers Week -tapahtuman palkinnoista.

Nuorten näkökulmia kulttuuriperintöön ja taiteeseen

Suomen Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailuun saapui tänä vuonna kilpailutöitä maalauksista videoihin ja näytelmistä sisustussuunnitelmiin. Tuomaristoa ilahdutti kilpailutöistä upeasti välittyneet lasten ja nuorten omat näkökulmat, kokemukset ja ajatukset elinympäristöstään.

Porista kymmenen parhaan työn joukkoon valikoitui peräti kolme työtä, jotka käsittelivät taiteen keinoin elämän peruskysymyksiä ja taiteen välittämiä tunteita. Kauhajokelainen Nora puolestaan pohtii työssään eurooppalaista kulttuuriperintöä elokuvan kautta ja paraislainen Minea nostaa esiin tyttöjen oikeudet oman huoneen sisustuksen kautta.

Raati arvosti myös kilpailutöistä välittyvää yhteisöllisyyttä ja yhdessä tekemistä. Äänekoskelaisen Sumiaisten koulun töissä esitellään Grimmin saduista tehtyä näytelmäprojektia ja tammelalaisen Maahisen päiväkodin työssä lapset rokkaavat Mummo-Rockin tahtiin.

Sekä 12-18 -vuotiaiden kilpailusarjan, että alle 12-vuotiaiden sarjan viisi parasta palkitaan kirjakaupan lahjakortilla.

Kansainvälinen tuomaristo valitsee kesän aikana kaikkien maiden European Heritage Makers Week -kokonaisuuteen osallistuneista töistä kymmenen inspiroivinta kuvaa tarinoineen ja kutsuu niiden tekijät syksyllä Strasbourgiin palkintomatkalle.

Eurooppalainen kilpailu on lähtöisin Suomesta!

Kulttuuriympäristön tekijät on lasten ja nuorten kilpailu, joka kannustaa havainnoimaan, tutkimaan ja arvioimaan omaa lähiympäristöä.

Suomessa kilpailu on järjestetty vuodesta 2013 ja vuonna 2018 se järjestettiin ensimmäisen kerran Euroopan laajuisena. Kilpailun on kehittänyt Euroopan kulttuuriympäristöpäivien työryhmä, johon kuuluvat Suomen Kotiseutuliitto, Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura, Opetushallitus, Museovirasto ja ympäristöministeriö.

Kilpailu on osa European Heritage Days -tapahtumakokonaisuutta, jota vietetään Euroopan neuvoston ja Euroopan komission aloitteesta 50 maassa. Päivien paikallisiin tapahtumiin osallistuu vuosittain 30 miljoonaa ihmistä. Suomessa päiviä juhlitaan nimellä Euroopan kulttuuriympäristöpäivät. Tarkoituksena on lisätä kulttuuriympäristön arvostusta. Suomessa juhlitaan vuonna 2019 sadoin tapahtumin teemalla Viihteen ja taiteen tiloissa.

SUOMEN TUOMARISTON VALITSEMAT KYMMENEN PARASTA

Kaikki Suomen työt ovat katsottavissa sivustolla bit.ly/HeritageMakersFi, välilehdellä Visitor Book.
Työt aakkosjärjestyksessä työn nimen mukaan:

12-18 -VUOTIAIDEN KILPAILUSARJA

Työn nimi: ”From Seed to Mold”
Jenna, 17 vuotta, Pori, Satakunta
Meaning of ‘’from seed to mold’’. Kilpailun aihe oli hetkellisesti vaikea keksiä, mutta hetken pohdiskelun jälkeen keksin kaksi itselleni tärkeää aihetta, jotka lopuksi yhdistin. Tein maalaukseni sekatekniikalla, aloitin työnteon peiteväreillä ja lopuksi viimeistelin akryylimaaleilla. Teokseni kertoo filosofien suurimmista kysymyksistä, joka pohjautuu Netflixistä löytyvästä sarjasta nimeltä ‘’Modernin maailman nerot’’. Filosofia on pitkään kiinnostanut minua, joten halusin tuoda sen tässä maalauksessa esille. Filosofia esiintyy maalauksessa elämän kysymyksessä, ‘’Mikä on elämän tarkoitus’’. Maalasin kukkien eri vaiheet ‘’From seed to mold’’, ja tämä kuvastaa eri vaiheita elämässä. Maalaus tuntui tyhjältä sellaisenaan, joten päätin lisätä siihen siluetin mustasta hahmosta, joka kuvastaa tämän hetkistä lempiartistia Billie Eilish:iä. Hänen musiikkinsa on koskettanut minua vahvasti, joten ajattelin sen toimivan työssä hyvin. Viimeistelin työn lisäämällä kysymysmerkkejä sinne sun tänne taustalle, korostaakseen kysymyksiä elämästä ja sen tarkoituksesta.

Raadin kommentti: ”Dramaattinen maalaus, jossa on puhutteleva, kerroksellinen tarina. Työn omakohtainen tulkinta vetosi raatiin. Tulkinta on visuaalinen ja yhdistelee eri elementtejä. Syvällinen työ, jossa tekijä on pohdinnoissaan peruskysymysten äärellä. Työ käsittelee kunnianhimoisesti elämän vaikeita peruskysymyksiä ja pyrkii lähestymään haastavaa teemaa.”

Työn nimi: ”Gladiator and the Colosseum”
Nora, 17 vuotta, Kauhajoki, Etelä-Pohjanmaa
Gladiators. One word which brings out a lot of thoughts in people. It all began when a while back I watched the movie “The Gladiator”. It inspired me so much that I immediately wanted to do a painting of it. In the movie it is said “What we do in life, echoes in eternity.” which I think describes different cultures perfectly. The happenings of the Colosseum is still seen in many sports, like boxing, where people enjoy watching fights. I find this very fascinating. The movie made an impact on me especially when I’ve been very interested in the Colosseum, and Ancient Rome for that matter. The movie grew this passion even more. This painting combines entertainment and culture with its connection to the movie and to European history.

Raadin kommentti: ”Teknisesti taitava työ, jossa historia ja inspiroituminen elokuvasta ovat hienosti läsnä. Työstä välittyy vahva yhteys eurooppalaiseen kulttuuriperintöön, ja myös sen omakohtaisuus koskettaa. Maalauksen sommittelu ja maalaustekninen viimeistely on taidokkaasti toteutettu.”

Työn nimi: ”Maalaus”
Karoliina, 17 vuotta, Pori, Satakunta
Mikä tässä työssä oli ideana? Se, että maalasin kuvan yhdestä sarjasta nimeltään Star Vs Evil. Nämä henkilöt, jotka maalasin, ovat eniten sarjassa ja sarjan katsojilla on herännyt tunteita heitä kohtaan, kun he olivat vääryyttä monia tuhansia vuosia kokeneet. Miten tämä soveltuu Euroopan kulttuuriin? Monet maahanmuuttokriisin aikana eivät ole hyväksyneet toisiansa kuten tässä sarjassa ihmiset ja monsterit kokivat tätä vääryyttä.

Raadin kommentti: ”Työssä nousee esille suvaitsevaisuuden ja kulttuurien moninaisuuden teema. Raati arvosti viihdekokemuksen kytkemistä eurooppalaisen yhteiskunnan nykytapahtumiin ja kriiseihin. Työn kuvasto on nuoren merkityksellisestä omasta maailmasta. Vahva oma näkemys, jossa sarjan hahmoja on tulkittu oman näkemyksen kautta.”

Työn nimi: ”Minun huone”
Minea, 12 vuotta, Parainen, Varsinais-Suomi
Kerron siitä miksi minun huone on minulle niin tärkeä ja näytän kaksi esimerkkiä minkälaisen huonejärjestyksen huoneeseeni saan.

Raadin kommentti: ”Työ käsittelee tasa-arvoa sekä perus- ja ihmisoikeuksia Euroopassa. Eurooppalaiset arvot yksilötasolla nousevat esille. Työ heijastaa omaa identiteettiä ja sen rakentamista sekä oikeutta ilmaista itseään. Työn kohteena on todella nuorelle itselleen tärkeä paikka. Työssä pohditaan omaa ympäristöä tilana, sisustussuunnittelua ja oman tilan rakentamista. Työ heijastelee myös nykypäivän valokuvauskulttuuria ja kuvapohjaisten sovellusten merkitystä nuorten elämässä.”

Työn nimi: ”Tunne taiteessa”
Inka, 17 vuotta, Pori, Satakunta
Ajattelin pitkään, että mitä tekisin ja mikä kulttuurin osa-alue on koskettanut minua eniten, joten tulin siihen tulokseen, että elokuvat ovat olleet minulle aina suuri osa sitä mitä olen ja olen inspiroitunut niistä paljon. Valitsin innoittajakseni elokuvan nimeltä The Best of Me. Kyseinen elokuva on julkaistu Amerikassa ensimmäistä kertaa 2014 ja se perustuu Nicholas Sparksin saman nimiseen romaaniin. Valitsin juuri tämän elokuvan siksi, koska se on yksi minun suosikkielokuvista. Sen juoni on hyvä alusta loppuun asti, pidän elokuvan rakenteesta, miten takaumat on esitetty ja niiden avulla tarina avautuu kunnolla. Elokuvan lopussa kaikki asiat vain loksahtavat paikoilleen eikä oikeastaan jää mitään kysymyksiä mihin haluaisi vastauksen. Kokonaisuudessaan koskettava elokuva. Ideana alusta lähtien oli pelkistetty kuva ihmisen kädestä ja sydämestä. Käsi ja sydän kuvastaa sitä, että miten ihminen antaa toiselle kaikkensa, kun rakastuu ja on valmis tekemään mitä tahansa toisen puolesta. Kuva liittyy myös siihen, miten ihminen voi esimerkiksi pelastaa jonkun toisen elämän luovuttamalla jonkin elimen, kun kuolee. Toteutin visioni kuivapastelli liiduilla mustalle paperille, jotta värien ja paperin kontrasti olisi mahdollisimman suuri.

Raadin kommentti: ”Työstä välittyy vahvana omakohtainen ja merkityksellinen kokemus. Työ on vaikuttava, ja siinä pysäyttää ilmaisukeinojen oivaltava käyttö. Dramaattinen vaikutelma, hienot kontrastit, julisteenomainen työ. Käytetyn paperin tumma väri saa aikaan vahvan vaikutelman.”

 

ALLE 12-VUOTIAIDEN KILPAILUSARJA

Raati oli ilahtunut myös alle 12-vuotiaiden kilpailusarjaan osallistuneista töistä. Työt olivat sympaattisia ja herättivät positiivisia tuntemuksia. Raati halusi palkita yksilötöiden lisäksi myös muutaman ryhmätyön niistä huokuneen itse tekemisen, ilon ja hauskan tunnelman vuoksi.

Työn nimi: ”Mummo-Rock”
Ryhmä Korennot, Päiväkoti Maahiset, Tammela, Kanta-Häme

Työn nimi: ”Paras teatterinäytelmä”
Ahti, 9 vuotta, Paimio, Varsinais-Suomi

Työn nimi: ”Ronja Ryövärintytär”
Iita, 11 vuotta, Ii, Pohjois-Pohjanmaa

Työn nimi: ”Uljas räätäli ja muita Grimmin satuja”
Näytelmätyöryhmä, Sumiaisten koulu, Äänekoski, Keski-Suomi

Työn nimi: ”Ulkoilumaastot”
Sulo, 11 vuotta, Lahti, Päijät-Häme

 

Lisätietoja kilpailutöistä:
Hanna Lämsä, Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura, hanna.lamsa@kulttuuriperintokasvatus.fi, puh. 040 128 0818

Lisätietoja Euroopan kulttuuriympäristöpäivistä:
Jonina Vaahtolammi, Suomen Kotiseutuliitto, jonina.vaahtolammi@kotiseutuliitto.fi, puh. 09 612 63229
Hanna Hämäläinen, ympäristöministeriö, hanna.hamalainen@ym.fi, puh. 0295 250 095

Lue lisää:

Euroopan kulttuuriympäristöpäivät: www.kulttuuriymparistopaivat.fi
European Heritage Makers Week: www.europeanheritagedays.com/European-Heritage-Makers-Week
Suomen kilpailutyöt: bit.ly/HeritageMakersFi, välilehdellä Visitor Book.
Twitter: @HeritageDaysFI
Facebook: www.facebook.com/EHDFinland

Sosiaalisessa mediassa käytössä tunnisteet #EHDs, #kulttuuriympäristöpäivät ja #HeritageMakers