Lokkiperä Kylä Kalajoen latvoilla
Osmo Anttila: Lokkiperä Kylä Kalajoen latvoilla
Omakustanne, 270 s.
Karkkilan kirjapaino 2022
Lokkiperä sijaitsee Reisjärven syrjäisimmässä kolkassa Sievin kunnan rajaa vasten. Sijainnistaan johtuen elämä pienessä kylässä on saanut omaleimaisia piirteitä. Kosketus pitäjän muihin osiin on ollut vähäistä. Jopa kyläläisten puhuma Reisjärven murre on säilynyt siellä aidompana kuin pitäjän muissa osissa.
Kirja kertoo Lokkiperän lähihistoriasta nykyhetkeä unohtamatta. Teosta elävöittävät värikkäät tarinat mm. kulkureista ja kauppamiehistä sekä runsas kuvitus (n. 400 kpl). Yleisen osan jälkeen kirja etenee talokohtaisin kuvauksin. Kirjan taiton on tehnyt Merja Tytärniemi Reisjärvi-lehdestä.
Teos on kunnianosoitus menneille sukupolville, jotka ovat eläneet joskus hyvinkin ankeissa oloissa. Silloin kun elanto saatiin maasta, metsistä ja järvistä, kylä tarjosi hyvät lähtökohdat elättää suuriakin perheitä. Enimmillään 1950-luvun alkupuolella Lokkiperällä oli yli 300 asukasta. Maatalouden rakennemuutoksen myötä 1960-70-luvuilla työikäinen väestö lapsineen muutti pois. Tänä päivänä kylässä on enää vain 45 vakituista asukasta.
Lokkiperällä asuneisiin on juurtunut lähtemättömästi rakkaus ja kaipuu kotikyläänsä kohtaan. Kesäisin kylä herää henkiin, kun lukuisat mökkiläiset palaavat kesäpaikkoihinsa Norssinjärven ympärille. Lokkiperäläiset voivat olla ylpeitä kylänsä kirkkaista vesistöistä ja kauniista maisemista. Niitä kelpaa esitellä myös ulkopaikkakuntalaisille.
Kirja avautuu myös sellaisille, joilla ei ole aiemmin sanottavaa kosketusta kylään, sillä kylän, Reisjärven ja Suomen historiat on sidottu laajempiin historiallisiin kokonaisuuksiin. Esimerkiksi Uudisraivaajista talollisiksi -kappaleessa kerrotaan kruununtorpista, torpista ja torppareista sekä siitä, missä ne Lokkiperällä sijaitsivat. Teoksen kieli on pyritty pitämään kansanomaisena ja helposti ymmärrettävänä.
Silloin kun kylässä oli vielä väkeä, oli kylä melkoisen omavarainen. Siellä oli kaksi tanssilavaa, oma koulu ja useita kauppoja. Kirjaan on tallennettu arvokas historia kuvien kera myös näistä.
Teoksessa käydään läpi niin 30-luvun laman vaikutukset kylän elämään (lähes jokainen talo joutui vasaran alle), kuin järvien, reissutöiden, metsien ja metsäkämppien sekä ns. pikkuradan rakentaminen ja niiden merkitys kylälle. Leipä ja toimeentulo olivat Lokkiperällä välillä tiukassa.
Norssinjärven rantamille on noussut vuosien mittaan nelisenkymmentä kesämökkiä, joiden asukkaat ovat osa elävää kyläyhteisöä. Myös mökkiläiset on otettu kirjassa huomioon ja annettu heille oma puheenvuoronsa.
Viime sodissa kaatuneet sankarivainajat saavat kirjassa arvoisensa huomion. Heidän koskettavat tarinat saavat lukijat liikuttumaan. Kirja antaa tilaa myös kylältä maailmalle lähteneille ja heidän elämäntarinoilleen.
Kirjan talokohtaisissa kuvauksissa käydään läpi koko kylän asutus, niin mennyt kuin nykyinenkin. Tämä kirvoittanee kylää vähänkään tuntevien lukijoiden mieliin monet muistot ja vie heidät aikamatkalle menneeseen. Näin ollen ei ole ihme, että lähes 500 kirjaa on löytänyt tiensä kylän entisille asukkaille ja heidän jälkeläisilleen ympäri Suomea ja maailmaa.
Reisjärvi-päivien aikaan järjestettiin kirjan innoittamana opastettu kyläkierros, jossa tutustuttiin Lokkiperään, sen historiaan ja asukkaisiin. Kylään on helppo tutustua myös omatoimisesti, sillä kirja sisältää selkeät kartat taloista, tiloista, kesämökeistä ja muista tärkeistä paikoista.
Oman huomionsa ansaitsee myös kirjan runsas kuvitus. Lähes joka talon piirongin laatikosta kaivettiin esiin vanhoja valokuvia, kaikkiaan yli 500 kpl. Kaikki eivät kirjaan edes mahtuneet. Monetkaan vanhat kuvat eivät ole julkaisukelpoisia sellaisenaan, vaan ovat vaatineet digitoinnin ja kuvankäsittelyä, jotka kirjan kirjoittaja on tehnyt itse. Samoin kirjan kansien suunnittelu on tekijän käsialaa.
Vaikka muodollisesti kirja on yhden miehen mittava urakka, ovat tekijän taustavoimina olleet lähes koko kylän nykyiset ja monet entiset asukkaat tarinoita kertomassa ja kuvia tunnistamassa. Kirjan myötä syntyi pari näyttävää maalausta ja jopa kylälle ihan oma laulu Norssinjärven rantamilla sävelineen ja sanoituksineen.
Kirjasta annetut palauteviestit selittävät kirjan menestystä:
- Teos on hieno ja arvokas kooste pienen maaseutupitäjän syrjäisestä kylästä (Maarit)
- Niin koukuttava, että juhannus siivoukset ovat saaneet siirtyä. (Sinikka)
- Paras lahja mitä minä olen koskaan saanut (Kerttu, 90v)
- Kertakaikkiaan mestarin suoritus. (Lauri)
- Tosi hienoa, että myös meidät mökkiläiset otettiin “täysivaltaisina” mukaan (Tapio).
- Ihanaa, että pidät huolen myös meistä muualle muuttaneista kylän entisistä asukkaista (Elsa)
Kirja on vahva suositus kaikille historiasta ja etenkin lähihistoriasta kiinnostuneille.