Kesäkulkija – tule paikallismuseoon!
Kesä on alussa ja Suomen sadoissa paikallismuseoissa käy innokas kuhina ja puheen pärinä. Museorakennukset, torpat ja makasiinit alkavat lämmetä auringon voimasta. Pienet kunnostustyöt valmistuvat, pihoja haravoidaan ja hartaudella vaalitut perinneperennat alkavat tänäkin kesänä työntää kukkapenkistä uutta kasvun ihmettä. Tervetuloa meidän ihanaan paikallismuseoon!
Joissakin museorakennuksissa on talvellakin ollut peruslämpö päällä ja koululuokille tai muille satunnaisille kävijöille on näytetty omaa rakasta museota kevät- ja syyskaudellakin. Mutta kesäkuun alussa viimeistään käy jo vilske: Tekstiilejä tuuletetaan, pölyt pyyhitään, matot viedään ulos ja lattiat lakaistaan. Useita paikallismuseoita hoitavat ahkerat vapaaehtoisten kädet, ja talkoopäivä museota siivotessa ja järjestäessä on iloisen jälleennäkemisen aikaa.
Toivon mukaan vihdoinkin tänä kesänä uskalletaan avata ovet ja toivottaa kävijät läheltä ja kaukaa tervetulleiksi. Muutama kesä on mennyt jännittäessä ja epätietoisuudessa: Uskaltaako avata, voimmeko kokoontua? Mitä voi tiedottaa tulevasta kesästä, jos kaikki menee kuitenkin uusiksi? Rohkeasti ovat lukuisat museot kuitenkin avanneet ovensa 2020-luvun alkukesinäkin, ehkä hieman myöhässä normaalikesiin verrattuna tai hieman supistetuin tapahtumin. Nyt on kädet kyynärpäitä myöten ristissä, että pandemian pahin uhka olisi voitettu, ja yhteen kokoontumisen varovaista riemua on ilmassa.
Pari vuotta harminamme pyörinyt pandemia sai ehkä jotain hyvääkin aikaan. Paitsi että kouliinnuimme etätapaamisiin ja aloimme arvostaa aitoja kohtaamisia, opimme myös matkailemaan kotimaassa ja aivan lähiretkikohteissakin. Nyt kun maailma ja matkailukohteet alkavat taas aueta, saattaa polttoaineiden hinnanhousu hillitä kauemmas matkustelua. Siihenkin ongelmaan on olemassa oiva apu: lähimatkailu ja kotiseudun ihanat kulttuuriperintökohteet; saavutettavissa vaikka retkeilykengillä tai polkupyörällä!
Suomessa on yli 1000 paikallismuseota, joita hoidetaan suurelta osin vapaaehtoisesti harrastuspohjalta. Museon hoito kokoaa ja aktivoi usein senioriväkeä tekemään arvokasta yhteisöllistä työtä paikallisperinteen hyväksi. Paikallismuseoita on ympäri maan ja niiden teemat vaihtelevat talonpoikaiskulttuurista eri ammattikuntiin ja väestöryhmiin. Paikallismuseoiden hoitaminen, näyttelyiden ja tapahtumien toteuttaminen, opastukset ja koululaisyhteistyö ovat suuria ja samalla antoisia voimanponnistuksia kyläyhteisöille ja yhdistyksille. Nykypäivänä on onneksi saatavilla ammatillista apua alueellisista vastuumuseoista, joita on vähintään yksi joka maakunnassa. Arvokasta työtä harrastuspohjaisen paikallisperinteenhoidon hyväksi tekevät siis myös lukuisat museoammattilaiset eri puolilla Suomea.
Suomen Kotiseutuliitto kantaa myös kortensa kekoon paikallisen kulttuuriperinnön vapaaehtoistyön esille tuomiseksi: Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama kehittämishankkeemme Kulttuurimatkailun mobiiliopas taskussa! Kulttuuriperintö saavutettavaksi eMuseon avulla tuo esille ja näkyviin pieniä, ihania ja vieraanvaraisia paikallismuseoita ympäri Suomea. eMuseo-mobiiliopaspalvelu on juuri uudistunut toiminnoiltaan ja ulkoasultaan. Alkukesä on parasta aikaa kouluttautua käyttämään ja saamaan kaikki ilo irti eMuseo-palvelusta! Maanantaina 13.6. järjestetään koulutus palvelun käyttöön viehättävässä Turun Kuralan Kylämäessä. Kun toimit nopeasti, ehdit vielä mukaan: https://kotiseutuliitto.fi/tapahtuma/emuseo-koulutus-turussa-13-6-2022/. Myös etäkoulutuksia on tulossa vuoden mittaan. Pysy kuulolla! Tervetuloa ihaniin paikallismuseoihin ja mobiiliin eMuseoon!