Kotiseutuliiton uutiskirje paikallismuseotoimijoille on ilmestynyt
Paikallismuseoiden uutiskirje ilmestyy muutaman kerran vuodessa. Kirjeeseen kootaan alan ajankohtaisia asioita. Voit tilata uutiskirjeen itsellesi lähettämällä sähköpostiosoitteesu ja edustamasi museon nimen osoitteeseen toimisto@kotiseutuliitto.fi.
Tyvärr erbjuder vi brevet endast på finska. Om du inte vill läsa brevet kan du vidarebefordra brevet till någon annan i ditt museum.
Uusimmassa uutiskirjeessä:
- Verkkokurssi paikallismuseoille 17.-18.11. – även på svenska!
- Nyt haussa: avustuksia paikallismuseoille
- Tulossa: eMuseo-verkkokoulutus – tehdään verkkoon virtuaalikierroksia!
- Listasimme maamme lähes 1000 paikallismuseota – onhan museonne mukana?
- Tietopankki paikallismuseoiden työn tueksi
Verkkokurssi paikallismuseoille 17.-18.11.2020 ”Heritage, Identity and Social Cohesion”
Kuinka paikallismuseot ja muut museot voivat tehdä työtä yhteisöllisyyden edistämiseksi? Miten museot voivat tehdä työtä kotouttamisen parissa? Miten saavuttaa syrjäytyneet ryhmät? Mitkä menetelmät toimivat, mitkä eivät?
Pohjanmaan lastenkulttuuriverkosto BARK Suomesta, Kalmarin lääninmuseo, NCK ja Jamtli Ruotsista, Glomdalsmuseo Norjasta sekä Viron kansallismuseo ovat vuodesta 2018 tehneet yhteistyötä”Heritage, Identity and Social Cohesion” -nimisessä hankkeessa. Hankkeessa on kehitetty ja testattu menetelmiä yhteisöllisyyden edistämiseksi. Hankkeessa on myös kartoitettu erityyppisistä toimintaa kyselyillä.
Nyt haluamme kertoa mitä olemme oppineet! Kaksipäiväisen kurssin ohjelmassa on käytännön menetelmiä, jännittäviä ideoita ja teoreettisia näkökulmia. Myös hankkeessa tehdyn kyselyn tulokset esitellään. Kurssin esitelmät ovat englanniksi, työpajoja on myös suomeksi ja ruotsiksi.
Heritage, Identity and Social Cohesion -verkkokurssi 17.-18.11.2020. Ilmoittautuneille lähetetään tarkempi päiväohjelma. Ilmoittautumiset englanniksi tai ruotsiksi Gustav Wollentzille, gustav.wollentz@nckultur.org, viimeistään 10.11. Rajoitettu määrä paikkoja.
Anmäl dig till kurs i november:
Nu stundar en kurs för att sprida kunskap från projektet Heritage, Identity and Social Cohesion.
Den digitala kursen är fullspäckad med praktiska metoder, spännande idéer och teoretiska perspektiv och äger rum 17-18 november 2020. Presentationerna är på engelska, det finns workshops på finska och svenska. Antalet platser är begränsat. Anmäl dig senast 10 november till gustav.wollentz@nckultur.org.
Flyer in english
Flyer på svenska
Nyt haussa: avustuksia paikallismuseoille
Museovirasto tukee valtionavustuksilla kulttuuriperintökohteiden säilymistä sekä museoiden ja yhteisöjen kulttuuriperintöön liittyviä hankkeita ja toimintaa.
Nyt haussa:
- Avustukset paikallismuseoiden hankkeisiin vuodelle 2021: Hakuaika 9.9.2020 – 21.10.2020 klo 15.00.
- Vuoden 2021 rakennusten ja kulttuuriympäristökohteiden entistämisavustukset: Hakuaika 1.10.2020 – 11.11.2020 klo 15:00.
- Kulkuvälineiden avustukset vuodelle 2021: Hakuaika 1.10.2020 – 11.11.2020 kello 15:00.
- Muinaisjäännösalueiden hoitoavustukset vuodelle 2021: Hakuaika 1.10.2020 – 11.11.2020 klo 15:00.
- Vuoden 2021 yhteisöjen kulttuuriperintöön ja kulttuuriympäristöön liittyvien hankkeiden avustusten hakuaika on 1.11.2020 – 11.12.2020. Hakuilmoitusta ja ohjeita ei ole vielä päivitetty.
www.museovirasto.fi/fi/avustukset
Tulossa: verkkokoulutus eMuseo-mobiiliopasteista – tehdään verkkoon virtuaalikierroksia kohteista!
Syyskuussa järjestetty eMuseo-koulutus täyttyi nopeasti eivätkä kaikki halukkaat mahtuneet mukaan, siksi suunnittelemme jo seuraavaa. Lue lisää koulutuksista!
eMuseo nostaa pienemmätkin kotiseutumuseot ja kiinnostavimmat kulttuuriperintökohteet esiin. Kaikki kohteet toivotetaan tervetulleiksi mukaan! eMuseo-palvelun avulla museon, reitin tai kulttuurikohteen opas on aina käytettävissä – oli kohde auki tai kiinni, tai jos kävijä ei itse pääse paikan päälle. eMuseoon sopivat museokohteiden lisäksi mainiosti myös kävelyreitit, luontopolut tai historialliset kohteet.
eMuseon avulla voi esitellä esimerkiksi museon pihapiirin rakennuksia, alueen kulttuurimaisemia tai vaikkapa neuvoa museon lähellä sijaitseviin matkailupalveluihin. eMuseon ansiosta museotila laajentuu fyysisten rajoitteidensa ulkopuolelle, mutta eMuseot voivat yhtä hyvin esitellä myös pelkästään museon sisätiloissa olevia teoksia tai näyttelyjä.
eMuseon rakentaminen on yksinkertaista ja siitä voi tehdä useita kieliversioita. Kuvien ja tekstien lisäksi eMuseossa voi hyödyntää selostajaääntä, pelillisiä ominaisuuksia, ääneen ajastettuja kuvavaihdoksia, gps-paikannusta, videoita, sisä- ja ulkokarttoja ja muita kehittyneitä mahdollisuuksia. eMuseot toimivat kaikilla älypuhelimilla ja tableteilla ilman erillisten sovellusten lataamista.
Perustiedot eMuseosta ja palvelun tilaaminen: https://kotiseutuliitto.fi/tietopankki/emuseo
Tulevan koulutuksen tiedot päivitetään tänne: https://kotiseutuliitto.fi/tapahtumat
Listasimme maamme lähes 1000 paikallismuseota – onhan museonne mukana?
Viime kesänä tuhannet kotimaanmatkailijat halusivat aiempia vuosia ahkerammin osallistua paikalliseen kulttuuriin, oppia historiasta, ymmärtää kulttuuriperintöä ja kokea sitä elämyksellisesti. Mikä voisi olla tähän parempi paikka kuin paikallismuseo? Suomessa on lähes 1000 paikallismuseota ja paikallista erikoismuseota, listasimme ne kaikki.
Lue lisää: https://kotiseutuliitto.fi/mika-loistava-matkailukohde
Tietopankki paikallismuseoiden työn tueksi
Tietopankissa kerrotaan paikallismuseotoimintaan haettavista avustuksista ja materiaaleista paikallismuseotyön tueksi:
- Maamme paikallismuseot ja paikalliset erikoismuseot
- Avustuksia paikallismuseotyöhön
- Oppaita paikallismuseotyöhön
- Paikallismuseon kokoelmat
- Museo matkailukohteena
- Museo oppimisympäristönä
- Kestävä kehitys paikallismuseoissa
- Paikallismuseot ja tietosuoja
- eMuseo-mobiilioppaat
Tietopankki: https://kotiseutuliitto.fi/tietopankki/kotiseutumuseot
Tervetuloa liittymään keskusjärjestön jäseneksi: https://kotiseutuliitto.fi/jarjesto/liity-jaseneksi