Kotiseutuliiton juhlavuosi 2019
Suomen Kotiseutuliitto perustettiin Tammelassa ensimmäisillä Valtakunnallisilla kotiseutupäivillä 26.5.1949. Vuonna 2019 liitto siis täytti 70 vuotta.
Vireä 70-vuotias Kotiseutuliitto on yli 120-vuotiaan kotiseutuliikkeen keskusjärjestö ja maamme suurin kulttuurialan kansalaisjärjestö.
Liitto ja sen toiminta on alusta saakka ollut keskeinen osa suomalaisen kansalaisyhteiskunnan syntyä ja kehitystä. Kokonaisvaltainen kotiseututyö on huomioinut ja huomioi luonnon, maiseman, kulttuuriympäristöt, aineellisen ja aineettoman kulttuuriperinnön, yhteisöllisyyden, paikallisen identiteetin tukemisen, osallisuuden ja vaikuttamisen sekä yhteisen asuinympäristön, oman kotiseudun viihtyisyyden ja hyvinvoinnin vaalimisen.
Juhlavuoden kärkihankkeet ja toiminnot:
- Mestarit ja kisällit -hanke Suomen Kulttuurirahaston tuella
- Juhlaseminaari Kotiseutuliiton perustamispaikassa Tammelassa 24.5.2019
- Valtakunnalliset kotiseutupäivät Tuusulassa 8.-11.8.2019
- Kotiseutu 2019 – juhlavuoden vuosikirja
Perinteitä kunnioittaen keräämme myös nimiä tabula gratulatoriaan, eli onnittelijoiden listaan.
Onnittelijoiden listassa liiton jäsenet – yksityishenkilöt ja yhteisöt – saivat onnitella 70-vuotiasta liittoa. Lista julkaistiin liiton vuosikirjassa ja vuosikertomuksessa, joten onnentoivotus jää elämään historiankirjoitukseen. Ohjeet: https://kotiseutuliitto.fi/onnittele-70-vuotiasta
Juhlavuoden teemoja ja sisältöjä
Viime aikoina on käyty runsaasti keskustelua eri foorumeilla kansalaisyhteiskunnan tilasta ja kehityksestä. Sitä on käsitelty osallisuuden, vaikuttamisen ja demokratian kannalta. Miten muuttuva kotiseutu, muuttoliikkeet ja kansalaisyhteiskunnan kehitys vaikuttavat kotiseututyöhön? Miten uudistuva kotiseututyö voi toimia kansalaisvaikuttamisen alustana ja vaikuttaa osallisuuteen sekä kansalaisten tasavertaisiin vaikuttamismahdollisuuksiin?
Kutsuimme kirjoittajia käsittelemään aihetta artikkeleiden muodossa ja lopputuloksena syntyi juhlajulkaisu yli 100 vuotta ilmestyneessä Kotiseutu-julkaisusarjassa.
Järjestimme myös kaksi seminaaria, joista toinen oli toukokuussa 2019 Tammelassa käsitellen kotiseututyötä osana kansalaisyhteiskuntaa ja toinen elokuussa 2019 Tuusulassa keskittyen kulttuuriin eri näkökulmista.
Historiatietoisuuden lisäksi liiton katse oli voimakkaasti tulevaisuudessa. Loimme skenaarioita siitä, mikä on kotiseututyön tulevaisuus ja miten paikallinen kulttuuriperintö pysyy elävänä jatkossakin. Huomioimme erityisesti lapset ja nuoret: Mestarit ja kisällit -hankkeessa lapset ja nuoret kohtaavat senioreiden kanssa toiminnallisella tavalla – yhteisen tekemisen kautta tutustuttiin moninaiseen suomalaiseen kulttuuriin, omaan kotiseutuun ja paikallisiin kulttuurikohteisiin. Hankkeeseen osallistuneet lapset ja nuoret tunnistavat oman yhteisönsä ja ottavat oman paikkansa yhteisön jäseninä, tunnistavat kulttuurin ja perinteen piirteitä sekä omia juuriaan ja arvostavat niitä. Kotiseudusta tuli voimavara. Suurhanke on sukupolviteko, tulevaisuusteko ja kulttuuriteko.