Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

ITE-Aulis-kotimuseon avajaiset

25.6.2023 klo 13:00 - 16:00

Vapaa pääsy
Aulis Jalkasen puuveistos. Valokuvaaja Veli Granö

Suomen kärkikaartiin kuuluvan ITE-taiteilijan Aulis Jalkasen (synt. 1935) ihmeellinen maailma avautuu kotimuseossa Suonenjoella. Esillä on maalauksia, veistoksia, vedoksia, piirustuksia, runoja, karikatyyrejä, hiottuja kiviä ym. 1950-luvulta näihin päiviin. Tervetuloa avajaisiin sunnuntaina 25.6. klo 13.

Metsätöissä ja kirvesmiehenä työskennellyt Jalkanen on käyttänyt uskomattoman runsaassa tuotannossaan luovasti metsän materiaaleja. Luonto on aiheena myös ITE-taiteiljan kauniissa öljyvärimaalauksissa. Hän loi oman fantasiamaailmansa suomalaisesta metsän mytologiasta. Koivunaiset, metsänneidot ja jopa eroottiset kuvat esiintyvät monissa veistoksissa, grafiikassa ja kivimurskatöissä. Runoissa on koko kirjo kaipuusta huumoriin.

Suonenjoen keskustasta 5,5 kilometrin päässä oleva kotimuseo on aarreaitta. Jalkasen taiteessa korostuvat säästäväisyys ja kierrättäminen. Hän maalasi taidekokeiluja esimerkiksi maitopurkin palasille. ITE-taiteilijan luovuus käyttää kaikenlaista materiaalia sekä teosten valtava määrä liikuttavat. Arkisia askareita kuvaavat piirrosvihot ovat aikakauden kuvauksina arvokasta kotiseutuhistoriaa.

Jalkasen Yrjö-isä kaatui jatkosodassa. Kotimuseo kertoo, millaisissa oloissa Aulis-poika kasvoi, eli, teki töitä ja rakasti. Jalkanen soitti instrumentteja, suunnisti SM-tasolla ja toimi äitinsä omaishoitajana sekä löysi naisystävän myöhemmällä iällä, mutta menetti hänet liian varhain.

Tiedot

Päivämäärä:
25.6.2023
Aika:
13:00 - 16:00
Hinta:
Vapaa pääsy
Avainsanat:
,
Kotisivu:
https://sites.google.com/view/ite-aulis/kotimuseo/?pli=1

Järjestäjä

ITE-Aulis ry

Tapahtumapaikka

ITE.Aulis-kotimuseo
Herralanmäentie 399, 77600 Suonenjoki