Ovet auki seurantaloille

6.9.2017

Syyskuun toisena viikonloppuna juhlitaan seurantaloja ja vietetään valtakunnallista seurantalopäivää, osana Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä. Tänä vuonna ajankohta on 8.–10.9. 
 

Arkkitehtuurista ja rakentamisesta paljon kirjoittaneelle toimittaja Marja Hakolalle seurantalot olivat aiemmin melko vieraita, mutta Seurantalolla-valokuvateos avasi ovet seurantaloille ja niiden yhteisölliseen maailmaan.


Marja Hakola ja Seurantalolla-kirjaan kuvattu ja haastateltu Kimmo Luja kirjan julkistamistilaisuudessa. Kuva: Elina Kuismin.

Toimittaja Marja Hakolan Karjalasta kotoisin ollut äiti puhui paljon seurantaloista. Tarinoita oli paljon etenkin Raudun maamiesseurantalolta, jossa hän aikanaan asui.

– Sana jäi eksoottisena, jännittävänä mieleen.

Hakolan omat seurantalomuistot liittyivät lähinnä häävieraana olemiseen, kunnes hänet valittiin toimittajaksi Tuomas Uusheimon Seurantalolla-valokuvakirjaan.

Hakola on kirjoittanut kirjaan tuokiokuvia taloilla nykyään toimivista ihmisistä. Tekstit syntyivät kohtaamisista ja haastatteluista seurantaloilla eri puolilla Suomea.

Ja lopulta kävi niin, että Hakola ihastui seurantaloihin niin paljon, että on varannut Käpylän työväentalon seuraavia syntymäpäiviään varten!

Yhteisöllinen ja tärkeä seurantalo

Seurantalolla-kirjaan kirjoittaessaan Hakola sai yhdistää monia vahvuuksiaan ja mielenkiintonsa kohteita – rakennuksia, niiden arkkitehtuuria ja toimintaa sekä niihin liittyvää kulttuurihistoriaa. Toimittajan urallaan hän on kirjoittanut paljon arkkitehtuurista ja rakentamisesta ja tutustunut aiheeseen asiantuntijoita haastattelemalla.

Tällä kertaa Hakola lähestyi taloja ihmisten kautta. Eri tulokulma suhteessa kuvaajaan, etenkin kun Tuomas Uusheimo oli kuvannut taloja jo monta vuotta ja hänellä oli oma näkemyksensä taloihin, oli alkuun haastava. Yhteinen sävel kuitenkin löytyi ja tekstit saatiin sopimaan kuviin.

Haastattelumatkoillaan Hakola kohtasi ihmisiä, jotka kaikki tiedostivat – osin alitajuisesti – sen, kuinka tärkeä heidän seurantalonsa ja sen toiminta on yhteisölle ja yhteisöllisyydelle. Ihmisiä, jotka olivat aina valmiita avaamaan ovet ja esittelemään taloa ja arkeaan siellä.


Marja Hakola vieraili kirjaprojektin aikana Haapamäen Suojalla, joka teki suuren vaikutuksen. Kuva: Johanna Hakanen.

Meidän talo

Kaikki kirjaprojektin aikaiset käynnit seurantaloilla olivat kiinnostavia, mutta mieleenpainuvin oli vierailu Haapamäellä. Hakola haastatteli kirjaan Seppo Karjaa, joka vastaa Haapamäen Suojalla muun muassa elokuvaesityksen tekniikasta.

– Koko talo teki vaikutuksen suuruudellaan ja ihmisten sitoutuneisuudella.

Hiljaiselta vaikuttanut pikkupaikkakunta heräsi eloon Haapamäen Suojan elokuvaillan käynnistyessä.

– Elokuviin saapui paljon ihmisiä ja tuntui, että talo on tärkeä kohtauspaikka. Tajusin konkreettisesti, mikä merkitys seurantalolla on paikkakunnalla vielä tänäkin päivänä.

Hakola huomasi myös, että vaikka lukuisilla seurantaloilla on toimintaa, sitä voisi olla enemmänkin, ainakin puitteiden puolesta. Ehkä jossain vaiheessa kokoonnutaan taas enemmän yhteen kuin nykyään.

– Seurantalojen toiminta on varsin usein muutamien ihmisten harteilla. Toivon, että tulevaisuudessa ihmiset innostuisivat ja kokisivat talot omikseen. Ehkä lasten ja nuorten toiminnan lisäämisellä he kasvaisivat siihen, että tämä on meidän talo ja tänne voi aina tulla, Hakola pohtii.

Aarteita Suomen löytämiseen

Hakola suosittelee kirjaa kaikille, jotka ovat kiinnostuneet Suomesta ja sen historiasta.

– Seurantalolla on mahtava historiateos, joka tuo arkkitehtuurista kiinnostuneillekin uutta näkökulmaa.

Hakola toivoo, että ihmiset näkisivät, miten hienoja paikkoja, oikeita aarteita eri puolilta maatamme löytyy. Hän kannustaa ottamaan seurantalot kohteiksi, joiden perusteella suunnistaa ja löytää Suomen uudelleen.

Teksti: Elina Kuismin. Juttu on julkaistu Kotiseutupostissa 2/2017.
 

---
 

Seurantaloja juhlitaan syyskuun toisena viikonloppuna

Valtakunnallista seurantalopäivää vietetään vuosittain syyskuun toisena viikonloppuna. 

Seurantalot ovat hienoja paikkoja: kylien ja kaupunginosien toimintakeskuksia, joissa harrastetaan ja järjestetään erilaisia tapahtumia. Seurantalot ovat täynnä elävää kulttuuriperintöä, jota on syytä juhlia! Seurantalopäivä tarjoaa tilaisuuden tehdä taloja tunnetuksi ja järjestää kaikille avointa toimintaa. Seurantalopäivä on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä.

Tapahtumajärjestäjät: Muistakaa ilmoittaa seurantalopäivän tapahtumanne Euroopan kulttuuriympäristöpäivien kalenteriin, jolloin tapahtumasta tulee osa kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa ja se näkyy myös kansainvälisessä kalenterissa.

Lue lisää seurantalot.fi-sivustolta >>