Kotiseutu mediassa

Tältä sivulta löydät ajankohtaisia eri viestintävälineissä julkaistuja kotiseutua ja kotiseututyötä koskevia uutisia, artikkeleita, kilpailuja ja tiedonhakuja.

Uuden ajan kotiseututyötä tehdään yhteisöissä ja somessa – Kyliltä kartanolle on sosiaalinen innovaatio
20.8.2016 - Kyliltä Kartanolle
Suomen Kotiseutuliiton toiminnanjohtaja Riitta Vanhatalo näkee kotiseututyö elävän uudenlaista renessanssia. Paikallisten yhteisöjen aktiivisuus ja sosiaalisen median kautta syntyneet virtuaaliset yhteisöt ovat tämän päivän kotiseututyötä. 

Kotiseutumuistojen jakamisesta tuli some-villitys: Huolimattomuus voi poikia satojen eurojen laskun
6.8.2016 - MTV.fi
Lähes jokaisella paikkakunnalla on netissä omat kotiseutusivustonsa. Tyypillisimpiä ovat sivustot, joilla jaetaan valokuvia ja muistoja vuosikymmenten takaa. Osa sivustoista on syntynyt vapaaehtoisvoimin, osassa asialla on paikalliset kotiseutuyhdistykset.

Tulevaisuudessa kaupunkilaisten ääni kuuluu entistä paremmin
18.4.2016 - Image
Kaupunkilaiset järjestävät nykyään mieluummin tapahtumi kuin valittavat kaavoituksesta. Tulevaisuudessa heidän äänensä voi kuulua myös kaupunkisuunnittelussa nykyistä paremmin.

Kotiseututyö tuo maaseudun kulttuuriperinnön näkyviin
16.1.2016 - Maaseudun Uusi Aika -verkkolehti
Pitkälti kotiseututyön ansiosta maassamme on säilynyt rikas paikalliskulttuurien moninaisuus ja monimuotoinen suomalaisuus. Erityisesti maaseudulla kotiseututyön kärkenä on paikallisen historian ja kulttuuriperinnön tutkiminen, tallentaminen ja esille tuominen, kirjoittaa Kotiseutuliiton toiminnanjohtaja Riitta Vanhatalo.

Kotiseuturakkaus loi satojen ihmisten jouluperinteen: "On asioita, joita voi tehdä vain täällä"
22.12.2015 - Yle Uutiset - Yle.fi
Kotiseudulle jouluksi palaavat muusikot loivat sadoille kainuulaisille perinteen konsertistaan. Kotikirkon pieni joulukonsertti on myös esiintyjilleen joulun aloitus.

Järjestyksen kaipuu ajaa ihmisen kotiseudulle joulun viettoon
22.12.2015 - Yle Uutiset - Yle.fi
Jouluksi halutaan kotiseudulle, varsinkin, jos kotiseutuun liittyy lämpimiä ja mukavia muistoja lapsuudesta. Joulunvietossa muistot ovat tärkeimpiä, sanoo Kotiseutuliiton puheenjohtaja Janne Vilkuna.

Kortteli tuo ihmiset yhteen: "Tutustuminen vaatii normaalia kohteliaisuutta"
26.11.2015 - Yle Uutiset - Yle.fi
Pääkaupunkiseudulle ja etenkin Helsinkiin nousee kovaa vauhtia uusia asuinalueita paikkoihin, joissa ei ole aiempaa asutusta ja joilta vielä puuttuu paikallisidentiteetti. Uusien asukkaiden tutustumista toisiinsa voidaan edesauttaa kaupunkisuunnittelulla, vaikka loppu onkin itsestä kiinni.

Suomen ainoalla ympäristömuotoilijalla on unelma Espoossa: pesäkoloja kaikille
25.11.2015 - Helsingin Sanomat
Ympäristömuotoilija Niko Riepponen etsii tapoja, joilla ihmiset pääsevät tekemään lähiympäristöstään viihtyisämmän. Hyvässä tapauksessa koko asuinalueelle syntyy myönteinen kierre.

Maaseudun nuorten ideatalkoot: "Keulimista varten kilometrin pituinen rata"
4.11.2015 - Yle Uutiset - Yle.fi
Kun maaseudun nuorilta kysytään, miten he haluaisivat kotiseutuaan kehittää, nousee toiveista yksi ylitse muiden. Nuorten mielestä maalle pitää saada lisää vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Keulimaankin pitäisi päästä ja oikein luvan kanssa.

Korskuuko kintaissasi Oriveden punainen ori? – Paikkakuntalapasissa lämmittää kotiseuturakkaus
3.11.2015 - Yle Uutiset - Yle.fi
Käsityöharrastajat ovat odottaneet paikkakuntalapasten neulontaohjeita puikot kuumina. Osa malleista haastaa kokeneenkin kutojakonkarin.

Kyläyhdistys puolustaa kaupungin viimeistä puutaloidylliä Seinäjoella
16.10.2015 - Yle Uutiset - Yle.fi
Seinäjoen ydinkeskustan tuntumassa sijaitsee puutaloidylli, jonka asukasaktiivit ovat huolestuneita alueen asemakaavasta. Kyläyhdistys haluaisi asemakaavan, jossa rajattaisiin, millaisia rakennuksia Kapernaumiin saa rakentaa. Toiveissa on alueen kokoista ja näköistä rakentamista, mutta kaava sallii nyt kaikenlaisen rakentamisen.

Yritykset satsaavat kotiseutuhenkeen – "Mitä enemmän kuulin huonoja asioita Kouvolasta, sitä enemmän tuli kapinamielialaa"
12.10.2015 - Helsingin Sanomat
Ennen yrityksillä oli luonnostaan suuri rooli paikallisyhteisöissä. Nyt paikallisuutta korostetaan taas mutta eri syistä.

Suomalainen maaseutuidylli tänään – laatikkomarketti valtatien poskessa ja näivettynyt kirkonkylä
8.10.2015 - Yle Uutiset - Yle.fi
Suomalainen maaseutu heijastaa vanhoja ihanteita. Kuntien kehittämissuunnitelmat pohjautuvat vuosikymmenten takaiseen jatkuvan kasvun ihanteeseen, joka ei ole kuitenkaan toteutunut. Parhaiten ovat onnistuneet liikenneväylät ja ohitustiet, mutta muu rakentaminen ei ole mennyt toiveiden mukaan.

Ytyä yrittäjyyteen Sisä-Savossa - lapset ja nuoret halutaan juurruttaa kotiseudulle
16.9.2015 - Yle Uutiset - Yle.fi
Neljässä Sisä-Savon kunnassa aloitetaan tehostettu yrittäjyyskoulutus. Alkaneen lukuvuoden aikana rakennetaan yrittäjyyskasvatusstrategiat Suonenjoelle, Rautalammille, Tervoon ja Vesannolle. Mukana työssä ovat kuntien sivistystoimi, elinkeinotoimi, yrittäjäjärjestöt ja oppilaitokset.

Betonilähiöstä peltojen keskelle – Vuoden kaupunginosa Hakunila on monipuolinen ja monikulttuurinen
12.9.2015 - Yle Uutiset - Yle.fi
Kotiseutuliitto valitsi Vantaan Hakunilan vuoden kaupunginosaksi. Yle Helsinki lähti Hakunila-päivän aattona kierrokselle Hakunilaan ja lähialueille. Vastaan tuli kolkko 70-luvun betonilähiö, mutta myös lypsäviä lehmiä, 1700-luvulla rakennettuja asuinrakennuksia sekä salaperäinen patsaspuisto.

Tarinat luovat tunteen paikkaan kuulumisesta
9.9.2015 - Suomen Kulttuurirahaston Tieteestä ja taiteesta -blogi
Kulttuurillisesti kestävä kehitys rakentuu yhteisölle ja paikkaan kuulumisen kokemukselle. Sen perustana on vahva alueellinen identiteetti ja se on usein emotionaalisesti latautunutta tietoisuutta omista juurista. Sen rakennusainetta ovat muun muassa kotiseudusta kerrotut tarinat ja niitten merkitsemät paikat.

Paikallisuutta tulisi vaalia postinumeroillakin
8.9.2015 - Turun Sanomat
Noin viidentoista vuoden aikana Suomesta on kadonnut pitkälti toistasataa kunnannimeä. Suomen kielen lautakunta on korostanut, että vaikka kunnat ovat menettäneet itsenäisen hallinnollisen asemansa, itse paikat ovat edelleen olemassa. Myös Suomen Kotiseutuliitto on kuntauudistuslausunnossaan sanonut, että kunta asuinalueena ja sen osa-alueet nimettyinä kotiseutuina ovat ihmisille, asukkaille tärkeämpiä kuin muodolliset hallintorakenteet.

Sadat kotiseutumuseot tuovat seudulle virtaa
8.7.2015 - Helsingin Sanomat - Mielipide
Kotiseutumuseot toimivat palveluntarjoajina, kulttuurimatkailukohteina, oppimisympäristöinä, työllistäjinä, paikallisuuden asiantuntijoina sekä vapaaehtoistyön ja osallistumisen areenoina, kirjoittaa Kotiseutuliiton järjestöpäällikkö Liisa Lohtander.

Museot jakautuvat kahteen kastiin – mitä virkaa on rukinlapoja esittelevillä paikallismuseoilla?
7.7.2015 - Yle Uutiset - Yle.fi
Suomessa on noin 350 ammatillisesti hoidettua museota. Kesäisin museoiden määrä kuitenkin triplaantuu, kun pienet paikallismuseot avaavat ovensa. Nämä yhdistysten ja keräilijöiden ylläpitämät museot keräävät miljoona kävijää kesässä.

Nostalgiaa: Viirillä näytettiin, että oli kierretty muutakin kuin tahkoa
28.6.2015 - Yle Uutiset - Yle.fi
Vanhoihin matkailuviireihin kuvattiin paikkakunnan tunnus. Vääksyssä on kanava, Valkeakoskella tehdas ja Kuopiossa Puijo torneineen. Nykyään matkamuistoja hankitaan lähinnä ulkomailta. Vanhoissa matkailuviireissä on kuitenkin nostalgiaa ja ne ovat keräilykohde.

Tätä eivät turistit näe – esittele kotiseutusi tuntemattomat nähtävyydet!
8.6.2015 - Yle Uutiset - Yle.fi
Merkkaa koti- tai mökkipaikkakuntasi parhaiten varjeltu nähtävyys karttaan. Voit myös osallistua laittamalla kuvan ja lyhyen kuvauksen Instagramiin tai Twitteriin tunnisteella #yleparaspaikka. Etsitään yhdessä nähtävyydet, joita ei tavallisesti huomata!

Professori Tarmo Kunnas: Pysyvä kosketus kotiseutuun luo vahvan ankkurin kosmopoliitille
27.5.2015 - Satakunnan Viikko
Satakuntalaiset juuret omaava aatehistorioitsija, professori Tarmo Kunnas on tunnettu laajalti Suomessa ja Euroopassa kulttuurisena sillanrakentajana. Hän jaksaa vielä yli 70-vuotiaanakin pysyä liikkeessä ja kirjoittaa.

Kotiseutuylpeys saa ihmiset jakamaan valokuvia yhteisöllisesti – ja tykkäyksiä satelee
26.5.2015 - Yle Pohjois-Karjala - Yle.fi
Joensuu on esimerkki kaupungista, josta julkaistaan tiuhaan valokuvia eri sosiaalisen median kanavissa. Kuvaajina ovat tavalliset kaupunkilaiset ja ammattilaiset, jotka arvostavat juuriaan tai muuten vain nauttivat kotikaupungistaan.

Sosiaalisesta mediasta tuli kylän uusi tehokas ilmoitustaulu
24.5.2015 - Yle Häme - Yle.fi
Kutsu kylän kesäjuhliin, kuva kevään ensimmäisesta kurjesta pellolla tai ilmoitus tulevasta rompetorista. Ennen tienposken ilmoitustauluun laitettiin nastoilla kiinni tiedot seudun tapahtumista. Nykyään sosiaalisen median yhteisö toimii ilmoitustaulun tavoin.

Kulttuuriperinnön digitoinnilla on kahdet kasvot
21.5.2015 - Helsingin Sanomat - Mielipide
Kotiseutuliiton järjestöpäällikkö Liisa Lohtander jatkaa Kansalliskirjaston ylikirjastonhoitaja Kai Ekholmin aloittamaa keskustelua kulttuuriperinnön digitoinnista. Digihankkeissa kannattaa kuunnella ja hyödyntää asiantuntijoita. Kotiseutuliitto on laatimassa kotiseututoimijoille digitointiohjeita.

Kotiseuturakkaus syrjäyttää huonot uutiset – "Kotimaiseman muutos saattaa joskus shokeerata"
11.5.2015 - Yle Kainuu - Yle.fi
Synnyinseudulla ja lapsuusajan kesällä on yhteistä se, että ne säilyvät muistoissamme nostalgisina ja muuttumattomina. Kiinnostus kotiseutua kohtaan on lisääntynyt ja muistamme hyvät asiat niin voimakkaina, että huonot uutiset hautautuvat.

Työväentalot kokoavat yhä kansalaisia yhteen
11.5.2015 - Helsingin Sanomat - Mielipide
Työväentalot ja muut seurantalot ovat edelleen aktiivisessa käytössä ja tuhannet ihmiset tekevät arvokasta vapaaehtoistyötä perinteisten seurantalojen säilyttämisen puolesta, kirjoittavat Sanna Käyhkö ja Johanna Hakanen Suomen Kotiseutuliitosta.

Älä hauku mun lähiötä – kuilu asuinalueiden välillä syvenee
16.4.2015 - Yle Turku - Yle.fi
Turun yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan asukkaat näkevät lähiön kultareunukset. Sen sijaan media tai ihmiset, jotka eivät ole koskaan käyneet lähiössä, näkevät harmaata. Professorin mukaan kuilu suomalaisten asuinalueiden välillä syvenee, ellei kehitystä pysäytetä.

Paikallislehti on tärkeä side kotiseudulle myös netissä ja somessa
8.4.2015 - Yle Kainuu - Yle.fi
Ylä-Kainuu-lehti on ilmestynyt 50 vuotta noudattaen ensimmäisen päätoimittajan ajatusta paikallisuudesta. Lehden on kerrottava pienistäkin asioista. Nyt paikallislehti on samalla ajatuksella myös netissä ja somessa.

Oulun murre vetää yhä. ”Veispuukissa” jo yli 11 500 jäsentä
8.4.2015 - Forum24
Facebook-ryhmä ”Oulun murteen ymmärtämisopas” on kerännyt jo yli 11 500 jäsentä. Se on valittu Oulun kaupungin Sata tekoa Oulusta -listalle numerolla 62. Valintaraati toteaa, että ryhmä on hienosti pitänyt yllä Oulun murretta ja sen eri vivahteiden ymmärrystä. Lisäksi kotiseuturakkaus ja -ylpeys esiintyvät ryhmän keskinäisissä viesteissä suvaitsevana, iloisena ja monipuolisena.

Niko Kivelä ja nurkkakunnat
7.4.2015 - Yle TV 1
Syrjäseutu, tuppukylä, *piip*läpi. Suomi on täynnä isojen kaupunkien varjoon jääviä paikkakuntia, joista harva tietää juuri mitään. On korkea aika tutustua nurkkakuntiin. Stand up -koomikko Niko Kivelä piipahtaa rannikkopaikkakunnilla, joiden ohi useimmat painavat kaasua. TV1 keskiviikkoisin 13.5.-17.6.2015. Yle Areenassa vuoden ajan. Lisäksi Radio Suomi sunnuntaisin 10.5.-14.6.2015.

Kaamos on kuusamolaiselle kummajainen – kotiseututeos muokkautuu luonnon keskellä
23.3.2015 - Yle Uutiset - Yle.fi
Meeri Koutaniemi ja Reetta Räty työstävät taideteosta ja julkaisua kotiseudustaan Kuusamosta. Parhaillaan kaksikon jututettavana on juurevia kuusamolaishahmoja.

Mitä ikävöit kotikaupungistasi? – Symbolien salat -sarjan jaksossa selvitetään paikallisten ikonien vetovoimaa
25.2.2015 - Yle Uutiset - Yle.fi
Paikalliset symbolit ovat usein sellaisia, että emme niitä välttämättä edes tiedosta. Niitä osaa ikävöidä vasta kaukana kotoa. Nettisarjaa Symbolien salat julkaistaan joka keskiviikko.

Verkossa julkaistut valokuvat kertovat, miltä Lappeenrannassa näytti 60 vuotta sitten
19.2.2015 - Etelä-Saimaa
Helsinkiläisen Olli Väisäsen käsiin sattui hiljakkoin varastossa kansioita, jotka sisälsivät satamäärin mustavalkonegatiiveja. Kuvat ovat hänen isänsä, Pauli Väisänen ottamia. P.J. Väisänen toimi vuosikymmeniä Lappeenrannan kaupungingeodeettina.

Ajantasa: Missä on henkinen kotisi?
2.2.2015 - Yle Radio Suomi - Yle Areena
Ajantasan Suora linja -ohjelmassa puhutaan kotiseuturakkaudesta, juurtumisesta ja muuttamisesta. Missä on paras asua, missä on koti, minne ihminen jää ja miksi? Studiossa kuulijoiden ajatuksia kommentoi Riitta Vanhatalo.

Kaipuuta Kainuuseen ei osata hyödyntää – "Enemmänkin asian eteen voisi tehdä"
31.1.2015 - Yle Uutiset - Yle.fi
Esimerkiksi Kainuun liitto pitää yhteyksiä kainuulaisiin opiskelijoihin, mutta muuten maakunnasta pois lähteneisiin ei juurikaan pidetä yhteyksiä.

Henkinen koti löytyy lapsuusajan muistoista
30.1.2015 - Yle Uutiset - Yle.fi
Ihmisen persoona ja identiteetti rakentuvat vahvasti lapsuuden ja nuoruuden aikana. Yle Uutisten kyselyyn henkisestä kotipaikasta vastanneet kertovat, että usein juuri lapsuuden ajan maisemat ja kokemukset muodostavat ihmisten sielunmaiseman.

Etelän isot kaupungit eivät herätä kotiseuturakkautta – ”Moni on muuttanut muualta”
30.1.2015 - Yle Uutiset - Yle.fi
Yle Uutiset kysyi netissä suomalaisilta, missä näiden henkiset kodit sijaitsevat. Suurin osa Uudenmaan kunnista sijoittuu kyselyn tulosten häntäpäähän. Etenkään Espoo ja Vantaa eivät herättäneet suurta kotiseuturakkautta.

Kainuu täytti paluumuuttajien odotukset – Nälkämaahan kaivataan toiseksi eniten
30.1.2015 - Yle Uutiset - Yle.fi
Yle kysyi suomalaisilta hiljattain, mikä on heidän henkinen kotinsa, ja 11 000 suomalaista kertoi kokevansa kodikseen jonkin muun paikan kuin missä he asuvat. Kainuu oli toisiksi kaivatuin kotipaikka Lapin jälkeen.

"On tärkeää ymmärtää, että jokainen meistä tekee historiaa" – Sastamalassa kerätään paikkakuntalaisten tarinat talteen
28.1.2015 - Yle Uutiset - Yle.fi
Pas muistellen! Näin kehotetaan muistelupiirin jäseniä, jotka kokoontuvat Sastamalan seudun museoon. Kaikkien aikakausien tarinat ovat tervetulleita.

Kaikki asukkaat kutsutaan tallentamaan Lahden kuvia
25.1.2015 - Etelä-Suomen Sanomat
Myös lahtelaiset kutsutaan mukaan kartuttamaan kaupunki- ja kotiseutuhistoriaa Albumit auki -hankkeen avulla. Hanke kerää yksityishenkilöiden albumeista löytyviä valokuvia digitoitaviksi ja verkkokantaan tallennettavaksi.

15 vuotta Helsingissä riitti – paluu kotiseudulle metsän kainaloon toi rauhan
20.1.2015 - Yle Uutiset - Yle.fi
Kainuusta kotoisin oleva Henna Lundqvist alkoi potemaan niin kovaa koti-ikävää synnyinseudulleen, että lopulta oli vain pakko muuttaa.

Miltä kotikulmillasi näyttää?
16.1.2015 - Helsingin Sanomat
Lukijat pääsevät esittelemään omia seutujaan Tänään-sivuston uudella palstalla. Toimituksen raati palkitsee kuvista parhaat.

Merkitse kartalle, missä sijaitsee henkinen kotipaikkasi
15.1.2015 - Yle Uutiset - Yle.fi
Vaikka fyysinen elinympäristö muuttuu, mieli ei aina seuraa perässä. Nyt voit kertoa, missä sinun henkinen kotisi sijaitsee. Onko se eri paikka, missä asut?

15.1.2015 - Ylen aamu-tv - Yle Areena
Kotiseutuliiton toiminnanjohtaja Riitta Vanhatalo ja Helsingin yliopiston tutkija Hannu Kytö keskustelevat kotiseuduista ja muuttoliikkeistä toimittaja Sari Huovisen kanssa.

Kotiseudusta ja säästä on helppo puhua vieraallekin
15.1.2015 - Yle Uutiset - Yle.fi
Synnyinseudun lisäksi kotiseuduksi voi tuntea myös asuinpaikkakunnan tai jopa vapaa-ajanviettopaikan. Uuden paikkakunnan kotiseuturakkautta kannattaa rakentaa tietoisesti.

Kotiseutupäivät keräävät satoja kävijöitä Leppävaaraan elokuussa
15.1.2015 - Länsiväylä
Espoon perinneseura keräsi kirjan, joka ilmestyy ennen kotiseutupäiviä. Kotiseututyö kukkii Espoossa tänä vuonna rehevämmin kuin aikoihin.

Kotiseuturakkaus ajaa suojelemaan luonnontilaista Päijännettä – rakentamaton ranta on etelässä harvinainen
14.1.2015 - Yle Uutiset - Yle.fi
Kunpa olisimme pääseet aloittamaan 50 vuotta sitten, huokaa Päijänteen Luonnonperintösäätiön asiamies Marjo Kuisma työstään. 

Maakunnan raitit ja kadut tutuiksi
11.1.2015 - Etelä-Suomen Sanomat
Etelä-Suomen Sanomien verkkosivuilla on polkaistu käyntiin uusi osio, Kylät ja korttelit. Yhteisösivuston on määrä peilata monipuolisesti maakunnan raitti- ja katutason elämää.

Reviirinä koko Lahti
15.11.2014 - Etelä-Suomen Sanomat
Millainen on lahtelainen sielunmaisema? Realistinen, työtätekevä, maanläheinen ja parhaansa yrittävä. Näin lahtelaisuutta kuvailee kotiseutuaktiivi Sauli Hirvonen.

Kotiseutuliitto, kotiseutumuseot ja kulttuuriperintö
Museokello 2014, s. 8–9
Kotiseutuliiton puheenjohtaja ja Jyväskylän yliopiston museologian professori Janne Vilkunan kirjoitus Museokello-lehdessä. Pirkanmaan maakuntamuseon julkaisu kertoo kulttuuriympäristö- ja museouutisia Pirkanmaalta.

Jyväskylän ylioppilaslehden Paska kotiseutu -kolumnisarja
12.12.2013 alkaen - Jyväskylän ylioppilaslehti Jylkkäri
Juttusarjassa eri paikkakunnilta tulevat opiskelijat purkavat traumojaan ja haukkuvat kotikuntansa omalla murteellaan.